Kriminalisté dopadli ostravského lupiče gentlemana

Ostrava - Policisté zatkli lupiče, který čtyřikrát přepadl herny v Ostravě - Hrabůbce. Útočil s nožem v ruce loni v létě. Policisté čekali jen na to, až se vrátí z Německa, kde pracoval. Čtyřiadvacetiletý muž podle nich loupil kvůli svým dluhům. Hrozí mu až deset let vězení.

Říkali mu lupič gentleman. Přišel do herny, slušně pozdravil a dal se nejdříve se servírkou do přátelského hovoru. Až pak zaútočil. „Té servírce přiložil třeba nůž k břichu nebo k nějaké části těla a řekl jí, ať se nebojí, že nůž použít nechce, že jen nutně potřebuje ty peníze,“ popisuje styl pachatele přepadení policista z oddělení odhalování násilné trestné činnosti Radim Bena. Mladý muž, který měl dosud čistý trestní rejstřík, podle policie loupil, protože potřeboval peníze na splácení leasingu na osobní auto.

Útočil za bílého dne i v noci. Během měsíce přepadl čtyři herny v Ostravě - Hrabůvce. Odnesl si z nich celkem 150 tisíc korun. Soud teď rozhoduje o vzetí do vazby. „Lepší je, když se ta servírka nebrání, to doporučujeme vždycky, protože nevíme, jak ten pachatel reaguje, může ublížit, může zabít,“ radí Radim Bena. Podle policie ale loupeží v ostravských hernách v loňském roce výrazně ubylo. Zatímco v roce 2009 vyjížděli k 55 případům, v roce 2010 jich vyšetřovali jen 32.

„S potěšením musím konstatovat, že občané si začínají lépe chránit svůj majetek, začínají nasazovat různé kamerové systémy nebo i mechanické zábrany, obsluha je třeba za pultem, kam se nedostanete, jsou tam časové zámky, aby nemohli vydat všechny peníze hned,“ říká vedoucí kriminální policie v Ostravě Radovan Vojta. Policistům se daří vypátrat pachatele asi poloviny loupeží. I když jsou maskovaní, prozradí je podle nich styl chůze nebo oblečení.

  • Lupič gentleman na záběru z bezpečnostní kamery autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2228/222705.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2228/222706.jpg