V Ostravě se s výměnou řidičských průkazů nespěchá

Ostrava - Téměř sedm a půl tisíce motoristů z Ostravska by od Nového roku nemělo usednout za volant. Nestihli si totiž loni vyměnit staré řidičské průkazy. Pokud budou řídit a chytí je policejní hlídka, mohou zaplatit pokutu až dva tisíce korun. Problém nevyměněných řidičských průkazů nemá ale jen Ostravsko a Moravskoslezský kraj. V České republice má staré doklady ještě téměř 300 000 lidí.

Nestihli jste si včas vyměnit řidičský průkaz? Riskujete. Pokud usednete za volant, hrozí vám vysoká pokuta. Ne všichni z toho ale mají obavy. „Naši příslušníci mají dost rozumu, aby poznali, že kdo umí řídit, že může jet i se starým papírem, že to je úplně jedno,“ myslí si jeden z opožděných žadatelů o nový průkaz. „Ostravští policisté samozřejmě dnes a denně dohlíží na provoz na silnicích, při určení výše sankcí samozřejmě přihlédneme k závažnosti přestupku,“ potvrdila i tisková mluvčí Policie ČR Ostrava Dagmar Holčáková.

Přestože řidičský průkaz vydaný v letech 1994 až 2000 nemá v Ostravě vyměněno sedm a půl tisíce lidí, ani v pondělí se za přepážkami magistrátu fronty nových žadatelů netvořily. „Hrozně málo lidí, od rána jich přišlo opravdu minimum,“ souhlasí pracovnice za přepážkou Věra Stivarová a ukazuje na útlou hromádku nových žádostí. Zpravidla totiž přicházeli ti, kteří už mají nový řidičský průkaz vyřízený a nestihli si jej dosud vyzvednout.

V celém Moravskoslezském kraji má staré doklady 35 tisíc motoristů. „Předpokládáme, že ty řidičské průkazy si nevyměnili lidé, kteří nejsou aktivními řidiči a nepotřebují nutně řidičský průkaz pro svůj život,“ říká tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy Andrea Vojkovská. Za pozdní vyřízení dokladů žádné velké sankce nejsou. Stačí zaplatit padesátikorunu. „Nepřipravujeme žádná speciální opatření, třeba, že bychom rozesílali dopisy těm, kteří si výměnu ještě nezajistili. Samozřejmě je to záležitost každého jedince, jestli má nebo nemá své doklady v pořádku,“ uvedla Andrea Vojkovská.

  • Provoz v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2217/221692.jpg
  • Žadatelé o nový řidičský průkaz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2217/221693.jpg