Jarmark v rožnovském skanzenu přilákal tisíce lidí

Rožnov pod Radhoštěm – Několik tisíc lidí navštívilo vánoční jarmark ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Část muzea v přírodě ale zůstala zavřená, příchozí přivítá až za tři dny – ovšem v úplně novém. Historicky nejvyšší sumou přispělo na právě dokončovanou expozici ze svých grantů Norské království.

Valašské městečko se proměnilo v živé předvánoční korzo. Kdo chtěl koupit dárek nezkažený komercí, mohl vybírat z desítek rukodělných možností. Živo bylo i uvnitř chalup. V Billově měšťanském domě z 18. století se dralo peří a podávala se polévka štědračka uvařená na dobové peci. To byly před lety v Hutisku-Solanci dva obvyklé vánoční rituály.

Vánoční dárek ale dostane i čtvrt milionu letošních návštěvníků rožnovského skanzenu. Expozice Městečko pod Radhoštěm bude procházkou historií valašského regionu, například barokní boží hrob nemá svou velikostí u nás obdoby. Tím se završí proměna skanzenu financovaná z norských grantů. Za více než tři miliony Eur bylo postaveno devět nových staveb, včetně expozice a konzervačních dílen.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

„Jde o největší dotaci za 85letou historii muzea,“ sdělil ředitel Valašského muzea v přírodě Vítězslav Koukal. Nová expozice Městečko pod Radhoštěm bude přístupná od úterý 14. prosince. Symbolicky ji otevře velvyslanec Norského království.

Vydáno pod