Cholinská madona je jako znovuzrozená

Olomouc - Olomoucké arcibiskupství představilo restaurovanou Cholinskou madonu. Na vzácné plastice z první poloviny 15. století restaurátoři pracovali více než rok. Sochu totiž před čtrnácti lety ukradli z kostela v Cholině na Olomoucku zloději. Po deseti letech ji poničenou našla policie ve Vídni.

Slohově ojedinělá památka Olomouckého kraje - tak odborníci hovoří o dřevěné plastice madony. Sto třicet centimetrů vysoké dílo s motivem Panny Marie a Ježíška vytvořil neznámý autor kolem roku 1405. „Tahle ručička je lepená. Ale to je pravděpodobně zásah krátce po vyřezání a pak je lepená ještě tady, jinak je z jednoho kusu dřeva,“ poukazuje na „nedostatky“ uměleckého díla restaurátorka sochy Miroslava Trizuljaková.

„Pro nás má nejen tu hodnotu historickou a uměleckou, ale důležitý je především náboženský význam sochy, která na poutním místě pomohla spoustě lidí,“ říká arcibiskup Jan Graubner. Během svého nelegálního putování v Rakousku přišla socha o oba původní barevné nátěry. O gotický i ten pozdější barokní. Odborníci se domnívají, že záměrně, aby sochu nikdo nepoznal. Právě v takovém stavu se dostala před rokem k věřícím do kostela v Cholině.

Také cholinský farář Josef Trtík potvrdil, že socha byla téměř k nepoznání a mnozí lidé ani nevěřili, že se jim vrátil skutečný originál. „Je úplně jiná než byla předtím, byla celoplošně pozlacená, postříbřená,“ uvedla i restaurátorka sochy Miroslava Trizuljaková. Během roku usilovné práce restaurátoři zpevnili zbytky nátěrů a povrch sochy speciálně upravili. Tím svou práci ukončili. Teď přijdou na řadu řezbáři. Arcibiskupství se totiž rozhodlo vyrobit věrnou kopii sochy. Ta má z bezpečnostních důvodů originál madony kdykoli nahradit.

  • Restaurátorka ukazuje na místo, kde byla socha poškozená autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2155/215469.jpg
  • Cholinská madona autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2155/215470.jpg