Brněnská zoo smutní - Cora svá medvíďata sežrala

Brno - Odchov ledních medvíďat v brněnské zoo se napodruhé nezdařil. Medvědice Cora, která ze soboty na neděli přivedla na svět dvě mláďata, je sežrala. Zoologové, kteří kamerou monitorovali porodní box, dnes ráno zjistili, že se v něm nic nehýbe, a tak jej šli zkontrolovat. Při obhlídce zjistili, že je místo prázdné. Překvapení nebyli, stalo se jen to, co se v přírodě stává běžně.

Ošetřovatelé vytvořili březí medvědici prostředí co nejpodobnější přírodním podmínkám. I osvětlení intenzitou a zabarvením připomínalo světlo prostupující vrstvou ledu. Přesto se odchov nezdařil.

„Cora už jednou svá mláďata sežrala. Bylo to v roce 2005. Před tímto datem jí navíc dvě mláďata uhynula, protože je nepřijala. Až teprve potom se v roce 2008 narodila dvojčata Bill a Tom, které se podařilo úspěšně odchovat,“ vysvětlil mluvčí brněnské zoo Pavel Hrazdíra.

Medvědice Cora se po porodu Billa a Toma pářila s medvědem Umcou loni v létě. Odborníci doufali v její březost, oddělili je od sebe a Umcu dočasně převezli do zoo v Bratislavě. Jenže se to nestalo, a tak se k ní Umca v lednu vrátil. Ještě v únoru přitom zoologové říkali, že Cora potomky určitě nečeká. Pokus zřejmě vyšel v únoru či v březnu letošního roku.

„Odchov ledních medvědů v zajetí je mimořádně složitý,“ řekl ředitel brněnské zoologické zahrady Martin Hovorka.

Medvědice Cora
Zdroj: ČT24