Novým primátorem Opavy je Zdeněk Jirásek

Opava - Opava má nového primátora. Ustavující zastupitelstvo zvolilo do této funkce děkana Slezské univerzity Zdeňka Jiráska. Lídr ČSSD uzavřel koalici s Pavlou Brady ze Strany pro otevřenou společnost. Ta se stala i jeho první náměstkyní. ODS, která byla ve vedení města od roku 2002, skončila v opozici.

Ustavujícího zasedání zastupitelstva v Opavě se zúčastnilo 44 ze 45 členů. V úvodu složili zastupitelé slib. Vítězku voleb, Pavlu Brady, ocenili přítomní Opavané jako jedinou i potleskem. Zastupitele navrhli na pozici primátora Pavlu Brady a Zdeňka Jiráska. Pavla Brady návrh odmítla. Primátorem se po tajné volbě stal profesor Zdeněk Jirásek. Ve vedení města budou spolu s ním i tři náměstci. V minulém volebním období byli jen dva. 1. náměstkyní primátora se stala Pavla Brady ze Strany pro otevřenou společnost, ve funkci náměstka bude rovněž působit její kolega Dalibor Halátek a za stranu ČSSD Daniel Žídek.

„Považuji to za velkou čest, pokud jde o to, co se bude dít, je třeba především zkonstruovat rozpočet na příští rok,“ řekl nový primátor Zdeněk Jirásek. „Toto bylo nejlepší možné řešení pro budoucnost města, takže jsme přistoupili na to, že budeme mít dva náměstky oproti primátorovi, nicméně si držíme většinu v radě,“ uvedla náměstkyně Pavla Brady. Nová rada Opavy bude mít 11 členů. Většinu, tedy 7 mandátů, obsadila SOS, 4 mandáty potom ČSSD. Občanská demokratická strana, v čele s bývalým primátorem Zbyňkem Stanjurou, skončila v opozici.

„Budeme konstruktivní opozice, rozhodně nebudeme ti, kteří budou vždycky proti všemu,“ slibuje Zbyněk Stanjura. Příští zasedání zastupitelstva se uskuteční 13. prosince 2010. Nový primátor Zdeněk Jirásek je zároveň děkanem Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě. 28. února 2011 mu ale končí funkční období. Potom už se bude věnovat jen pedagogické a vědecké činnosti.

  • Pavla Brady skládá slib autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2124/212308.jpg
  • Vedení města autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2124/212309.jpg