Potravinová banka pomáhala, teď potřebuje sama pomoc

Ostrava – Ostravská Potravinová banka se potýká s nedostatkem jídla. Občanské sdružení, jehož cílem je získat zdarma potraviny a následně je dát charitativním organizacím, působí v Ostravě už tři roky. Jen o prázdninách rozdala lidem v nouzi 4 700 kg těstovin a 3 a půl tisíce kilogramů mouky. Teď ale potřebuje sama pomoc.

V charitativním domě sv. Františka v Ostravě-Vítkovicích se měsíčně vystřídá padesát až šedesát klientů. Kromě noclehu a hygieny se zde mohou díky Potravinové bance také najíst. „Stravu získáváme běžnými nákupy nebo nám velmi pomáhá právě Potravinová banka,“ potvrdil vedoucí charitativního domu Jiří Linhart. Sklad je ale v současné době poloprázdný. „Nemůžeme získat potraviny, které cílová skupina zejména potřebuje,“ vysvětlila Ilona Śniegoňová z předsednictva Potravinové banky.

Firmy většinou pomáhat nechtějí

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Kromě potravin Státního zemědělského intervenčního fondu získaných v rámci Evropské unie se zaměstnanci Potravinové banky snaží získat přebytky od velkých výrobců a potravinových řetězců. V Ostravě s nevalnými výsledky. „Většinou náš rozhovor skončí tím, že mám poslat e-mail, a v případě, že by se vyskytla nějaká situace, že nám něco dají. Ale taková situace potom bohužel nenastane,“ povzdychla si vedoucí Potravinové banky Ostrava Irena Mrázková.

„Bohužel nemáme takové přebytky a v takovém množství, aby to pro ně bylo zajímavé. Ty přebytky nezůstávají ve výrobě, ale vlastně končí ve velkoskladech nebo v obchodních řetězcích,“ vysvětluje jeden z možných důvodů nezájmu firem tisková mluvčí Mlékárny Kunín Jana Kijonková.

Výjimky se najdou

Oslovení prvovýrobci, kteří s Potravinovou bankou nespolupracují, nejčastěji tvrdí, že už mají nasmlouvané jiné odběratele. Z obchodních řetězců navázala ostravská Potravinová banka kontakt zatím pouze s Makrem. „V České a Slovenské republice spolupracujeme s Potravinovou bankou tak, abychom mohli všemožně umožnit potřebným uspokojování jejich potřeb,“ potvrdil ředitel ostravské pobočky společnosti Petr Soukup. „V současné době dodáváme v prvé řadě tady v Ostravě masné produkty,“ dodal.

Do Potravinové banky na Hasičské ulici v Ostravě-Hrabůvce může nosit jídlo také veřejnost. Potřebný je zejména cukr, olej, luštěniny, těstoviny, rýže, paštika, konzervy nebo instantní polévky. Důležité je, aby donesené potraviny měly alespoň dva týdny do konce minimální doby trvanlivosti.

  • Charitní dům sv. Františka v Ostravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2062/206159.jpg
  • Potravinová banka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2062/206155.jpg