Výstavu o řeholním řádu minoritů připravilo muzeum v Krnově

Krnov – Řád minoritů je s dějinami města Krnov nerozlučně spojen už od 13. století. V současné době ale působí v Česku pouze 20 jeho členů, jeden z nich právě v tomto městě. Minorité tvoří jednu ze tří větví františkánského řádu, který ve 13. století založil František z Assisi. Výstava o historii krnovských minoritů probíhající v městském muzeum potrvá do konce února příštího roku.

Podle historiků zaznamenal řád v Krnově rozkvět především od 14. do 16. století, kdy se tu odehrávaly provinciální kapituly a krnovský klášter se stal centrem celé česko-polské provincie. Historik a autor výstavy Alexandr Bernard-Michl informoval, že úpadek přišel v roce 1523, kdy zdejší knížectví zakupuje rod Hohenzollernů, jehož členové byli luteráni. Posléze byli minorité z města vyhnáni a vrátili se až po sto letech v období protireformace.

Jedním z nejvýznamnějších kusů ve sbírce je ručně psaná bible, dokončená roku 1433 na pergamenu. V 18. století založili minorité známý poutní kostel na Cvilíně. Po válce proměnili komunisté klášter ve městě na hotel. Řád potom získal budovu zpět v roce 1991. V Krnově obnovují své sliby řeholní bratři z celé východní Evropy. „Kromě toho se věnujeme pastoračním aktivitám, vedeme tady dva kostely a organizujeme různá setkání pro mládež i pro rodiny,“ dodal kvardián kláštera Josef Goryl.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

V současné době působí v České republice pouze 20 minoritů – v Krnově, Opavě, Praze, Brně a Jihlavě. Vedoucí krnovského muzea Ivana Zajícová uzavřela, že místní nyní mají možnost poznat historii svého města. Původní obyvatelstvo totiž bylo vystěhováno a současní obyvatelé přišli až po druhé světové válce.

Výstava o historii minoritů
Zdroj: ČT24