Troubky ochrání před dalšími záplavami hráze

Troubky (Přerovsko) – Obec Troubky ochrání před dalšími záplavami protipovodňové hráze. S jejich výstavbou by Povodí Moravy mohlo začít v polovině příštího roku. Shodli se na tom obyvatelé obce, její vedení a vodohospodáři. Na hladký průběh příprav celého projektu navíc dohlédne komise složená právě ze zástupců těchto tří stran. Dohodě předcházela více než dvouhodinová debata. Do sálu na obecním úřadu přišly na tři stovky obyvatel, kteří jednání s vedením obce i Povodím Moravy sami iniciovali. Obyvatelé obce dále zvažují, že kvůli povodni podají trestní oznámení na neznámého pachatele.

Podle starosty Troubek Radka Brázdy obec hned po záplavách v roce 1997 usilovala o výstavbu protipovodňových opatření. Všechny snahy ale nakonec ztroskotaly. Například vybudování poldru u Teplic nad Bečvou podle Povodí Moravy dodnes blokují vlastníci pozemků.

Lidé, kterým 17. května velká voda znovu ničila domovy, chtěli slyšet konkrétní řešení. To se nakonec objevilo: vesnici ochrání hráze za zhruba sto milionů korun. „Lokální ohrázování by zamezilo katastrofě, která tady byla letos i před třinácti lety,“ uvedl Libor Dostál, ředitel Povodí Moravy.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Na přípravě stavby se budou podílet sami obyvatelé. „Vytvořila se komise, která bude mít schopné a dravé lidi. Ti pomůžou aspoň dílčími opatřeními začít chránit Troubky,“ říká Miroslav Mlčoch, zástupce občanské iniciativy Troubky.

Vydáno pod