Krnovská synagoga znovu ožije

Krnov - Do Krnova  přijel vrchní zemský rabín Karol Sidon. Na návštěvu města, jehož historie je s židovstvím úzce spojená, ho pozvala radnice a občanské sdružení Krnovská synagoga. Právě zdejší synagoga byla nedávno vybrána do projektu Revitalizace židovských památek. Rekonstrukce synagogy začne příští rok. Dokončena by měla být v roce 2013. Pokud vše půjde podle plánu, měla by se  krnovská synagoga stát kulturním a vzdělávacím centrem nejen pro židovské návštěvníky, ale i pro místní obyvatele a turisty.

Vrátit život do zchátralých židovských památek. To je cíl projektu Ministerstva kultury a Federace židovských obcí. Za téměř 300 milionů korun má vzniknout 10 regionálních center židovské kultury. Jedním z nich bude právě Krnov. „Smyslem toho má být, že Krnov bude kulturním centrem, které bude připomínat židovskou existenci v Krnově a v téhle oblasti,“ říká vrchní zemský rabín Karol Sidon.

„Slezsko je zastoupeno v projektu pouze Krnovem, takže to bude největší a jediné židovské centrum ve Slezsku,“ doplnil jej předseda občanského sdružení Krnovská synagoga Petr Aharon Tesař. Spojení Krnova a židovství utnula tragédie 2. světové války a po ní totalitní režim. Minulou dobu tak už připomíná jen židovský hřbitov a synagoga z konce 19. století. Podle města je tak čas, na přerušenou historii znovu navázat.

„V 19. století a v první polovině 20. století Krnov měl výraznou židovskou menšinu a krnovská synagoga patří k pozoruhodným stavbám,“ myslí si starostka Krnova Renata Ramazanová. Podle Karola Sidona by památky jako krnovská synagoga mohly přilákat více turistů, kteří se v současnosti zaměřují především na Prahu a jiná středoevropská centra kultury a ti by se tak mohli dozvědět více z židovské historie.

  • Krnovská synagoga autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1622/162122.jpg
  • Sedmiramenný svícen autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1622/162123.jpg
Vydáno pod