Moravskoslezský kraj zná lék na nezaměstnanost

Ostrava - Více dětí na technických oborech chce vedení Moravskoslezského kraje. Povede to podle něj ke snížení nezaměstnanosti. Lidí s technickým vzděláním je stále málo. Počet nezaměstnaných přitom zvyšují lidé, jejichž kvalifikace nemá na zdejším trhu práce uplatnění. Pomoci mají mimo jiné evropské fondy. Nesoulad mezi pracovní nabídkou a poptávkou způsobuje v kraji neustálý růst nezaměstnanosti. Optimistické nejsou ani prognózy blízké budoucnosti. Míra nezaměstnanosti se z nynějších 12,9 procenta bude zvyšovat.

Exkurze v podnicích, stáže ve firmách nebo soutěže s technickou tematikou. Přesně tak chce Moravskoslezský kraj motivovat děti ze základních a středních škol k technickému vzdělávání. Podle průzkumu, který si nechal zpracovat, je totiž těchto pracovníků neustálý nedostatek. A nezaměstnanost v kraji se zvyšuje. „Jeví se ze strany zaměstnavatelů určité problémy z hlediska profesní orientace absolventů škol,“ myslí si náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Marian Lebiedzik.

Pro podporu technického vzdělávání chce kraj získat peníze z evropských fondů. „My připravujeme celou řadu projektů. Právě tyto projekty by měly jakýmsi způsobem popularizovat ty technické obory mezi dětmi na základních školách,“ řekl Marian Lebiedzik. Nezaměstnanost v kraji stále roste a optimistické nejsou ani prognózy blízké budoucnosti. „Naši analytici mají takový předpoklad, že ke konci června v lepším případě by se míra nezaměstnanosti mohla pohybovat kolem 13,1 procenta, v tom horším bychom se mohli dostat až ke 13,5 procenta,“ uvedla Yvona Jungová z Úřadu práce v Ostravě.

Důležitou součástí řešení nezaměstnanosti v kraji jsou nyní takřka neexistující investiční pobídky. Novela zákona, která se jich týká, se ale bude řešit až po volbách. „V období, kdy investiční pobídky byly funkční, bylo vytvořeno přes 17 tisíc pracovních míst v Moravskoslezském kraji,“ potvrdil důležitost pobídek Tomáš Fiedler z oddělení investic. Po novele zákona o investičních pobídkách přitom nevolají jenom odborníci z Moravskoslezského kraje. V celé České republice pomohly ke vzniku 310 tisíc nových pracovních míst.

  • Studenti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1547/154634.jpg
  • Technické obory pro studenty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1547/154633.jpg
Vydáno pod