Muzikál Stodolní na Stodolní

Ostrava - Stodolní ulice v Ostravě se dočkala svého muzikálu a jmenuje se – jak jinak - Stodolní. Protagonisté „West sajd story po našimu“, což je jakýsi podtitul nového muzikálu, na slavné ulici zpívají, tančí i řeší konflikty. Muzikál sami napsali, secvičili a v úterní premiéře představí studenti 3. ročníku Janáčkovy konzervatoře. Premiéra je beznadějně vyprodaná. Další šance vidět muzikál Stodolní nastane 12. dubna, 5. května nebo v červenci na festivalu Colours of Ostrava.

Ostravskou Stodolní – místo, kde se dá těžko dělat něco jiného, než se bezuzdně bavit a zapomínat na stres a únavu – znají velmi dobře. Poslední dny nezamhouřili oko kvůli přípravám na premiéru muzikálu Stodolní, ve kterém tato atmosféra ožívá na jevišti. Kdo? Mladí herci, zpěváci a tanečníci – studenti Janáčkovy konzervatoře, kteří projekt připravili.

Jsou tam hiphopeři, alkoholici, „disco fifleny“ i drsné technoholky. Kromě milostných propletenců vymyslel autor - absolvent konzervatoře a student českého jazyka Petr Sedláček - ještě jednu zápletku, a sice hrozbu zániku celé Stodolní. „Myslím si, že na tom je úžasně vidět vývoj celé Ostravy jako takové, který se odráží na vývoji Stodolní ulice tak, jak si ji pamatuji třeba já před deseti lety, a nás zajímá, jak daleko to může zajít, jestli to třeba nemůže samo umřít na tu exkluzivitu a na to všechno,“ říká autor. 

Sami se doprovázejí, sami si sehnali kostýmy, sami se líčí. Jen s režií konzervatoristům pomáhá zkušený Václav Klemens. Ovšem je o ně zájem, stejně jako o nový muzikál. Na premiéru se už nedostanete, je totiž beznadějně vyprodaná. Ale třeba na festivalu Colours of Ostrava, kde se bude Stodolní také hrát, budete mít ještě šanci dílo mladých tvůrců vidět.

  • Foto z představení Stodolní autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1537/153611.jpg
  • Foto z představení Stodolní autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1537/153612.jpg