Nevidomí v Ostravě se mohou orientovat podle speciální mapy

Ostrava - Nevidomí obyvatelé Ostravy mohou od včerejška využívat speciální mapy. Na plastických modelech najdou hlavní části města s vyznačenými zastávkami i přechody pro chodce. Mapy budou k dispozici ve všech informačních centrech, ale také v knihovnách nebo na školách. Podobné mapy má kromě Ostravy také Praha nebo Brno, v celosvětovém měřítku jde ale o unikát. Autorka map chce ve své práci pokračovat, její další projekt najde uplatnění za dva roky – na letních olympijských hrách v Londýně.

Autobusová a vlaková nádraží, trasy tramvají, úřady ale také památky. To vše najdou nevidomí a slabozrací v mapě města Ostravy. Reliéfní mapy mají přispět k jejich větší samostatnosti. „Když jsem našel tu novou radnici nebo kruhový objezd, vidím nápis 30. dubna, to už jsem doma, to už trošku tu představu mám, čili vidím, jak jdou cesty a můžu se orientovat dál,“ zkouší mapy ředitel TyfloCentra Ostrava Karel Kurland.

„Napřed se musím domluvit s nevidomými, které území chtějí zmapovat, pak si musím geodeticky zpracovat to území a vytvářím vlastně model toho území,“ popisuje svou práci autorka map Dana Fuxová. Mapy jsou vyrobeny podle metodik přístupného hmatového vnímání. Jejich výrobu platilo město Ostrava a celkem je nevidomým k dispozici padesát map.

„Jsou tam světové standardizované prvky, takže kdokoli na světě tyto prvky ovládá, může v této mapě číst,“ říká Dana Fuxová. „Usoudili jsme, že to pomůže našim spolubydlícím, kteří nevidí nebo vidí velmi slabě a stálo nás to asi 600 tisíc korun,“ uvedl náměstek primátora města Ostravy Lubomír Pospíšil. Autorka map Dana Fuxová teď chce vytvořit mapy Olympijského stadionu pro nevidomé. Letní Olympijské hry v Londýně v roce 2012 se blíží.

Vydáno pod