Ochránci začali v Beskydech mapovat výskyt velkých šelem

Rožnov pod Radhoštěm (Vsetínsko) - Ochránci přírody dnes začali v Beskydech mapovat výskyt velkých šelem. Do neděle se v terénu největší chráněné krajinné oblasti (CHKO) České republiky o rozloze 1200 kilometrů čtverečních vystřídá 50 až 60 odborníků i dobrovolníků z ČR a Slovenska. Loňské mapování potvrdilo, že v oblasti žije minimálně 16 rysů, osm vlků a tři medvědi. Beskydy jsou jediným pohořím v České republice, kde tyto šelmy žijí. Výsledky mapování budou známé nejdříve za týden.

„Nejpravděpodobnější je vyhledání pobytu rysa, který má nyní období páření, prochází tak dvě až tři trasy teritoria samic,“ uvedl František Šulgan z CHKO Beskydy, která akci každým rokem pořádá. Ve středu odpoledne se dobrovolníci zúčastnili školení. Kromě rozhovoru s odborníky jim ekologové promítli i videa z dřívějších mapování. Například přítomnost rysa je podle Šulgana snadno rozeznatelná hlasovými projevy, které lze slyšet až na kilometr. Snadno rozeznatelné jsou i stopy v blátě a sněhu: „Sledujeme také zbytky potravy, trus.“

Nejvíce medvědů se v Beskydech vyskytuje na podzim

Reportáž Daniela Šamánka (zdroj: ČT24)

„Letos počítáme, že bychom mohli potvrdit výskyt deseti až 15 rysů, maximálně deset vlků a jednoho až pěti medvědů. Většinou půjde o dospělé medvědy s mláďaty,“ podotkl Šulgan. Nejvíce medvědů se přitom v Beskydech vyskytuje na podzim při migraci, většinou ze Slovenska, kde žije odhadem 700 až 800 medvědů.

Správa CHKO Beskydy na akci spolupracuje i s Hnutím Duha, které se zaměřuje na ochranu velkých šelem ve volné přírodě. Pytláctví totiž není žádnou výjimkou. Podle ochránců viditelná přítomnost hlídek pomůže pytláky od střelby odradit. Zastřelení rysové či důkazy o upytlačených vlcích a medvědech nejsou v Beskydech výjimkou. Například loni na konci dubna chodec při procházce se psem našel na břehu řeky Ostravice u mostu mezi obcemi Frýdlant nad Ostravicí a Pržno pytel se zbytky těla medvěda. Případ byl ale podle Šulgana odložený: „Nebyly nalezeny žádné důkazy vedoucí k pytlákovi.“

Ve Valašském Meziříčí funguje i poradna, která lidem radí, jak zabezpečit před šelmami stáda hospodářských zvířat a jak se vůči nim chovat. Ochránci přírody veřejnost dlouhodobě upozorňují i letáky a odbornými brožurami. „Pro chovatele, kteří byli ohroženi, zajišťujeme i půjčování ohradníkových sítí,“ dodal Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody.