Lidé v Olomouci podceňují výměnu řidičských průkazů

Olomouc - Lidé v Olomouckém kraji podceňují výměnu řidičských průkazů vydaných v letech 1994 až 2000. Tvrdí to pracovníci odborů dopravy. Řidiči, kterých se výměna týká, se na městské úřady zatím příliš nehrnou. Podle úředníků by ale neměli otálet. Včasným vyřízením se vyhnou nepříjemnému čekání v dlouhých frontách. Jen v Olomouci si pro nový řidičák musí do konce tohoto roku přijít ještě více než čtrnáct tisíc lidí.

Pro úředníky to znamená jediné – aby vše stihli včas, měli by denně vyměnit až sedmdesát řidičských průkazů. Lidé ale na úřad nijak nespěchají. K přepážce jich zatím přišlo sotva několik desítek. „Ty nůžky se otevírají stále více a více a ke konci roku tady budou šílené návaly,“ varuje vedoucí odboru agendy řidičů a motorových vozidel Magistrátu města Olomouce Michal Urbášek.

Prostějov, Přerov, Šumperk a Jeseník – také tady by si měly řidičský průkaz vyměnit tisíce lidí. Pracovníci jednotlivých odborů dopravy jsou ale po zkušenostech z předchozích let přesvědčeni, že i tentokrát řidiči nechají výměnu až na konec roku. „Když výměna probíhala naposledy, tak lidé chodili až na poslední chvíli a my jsme tady zůstávali i mimo úřední hodiny a dlouho přesčas,“ říká Barbora Havlíková z olomouckého odboru agendy řidičů a motorových vozidel.

V Olomouci teď chtějí počkat do konce března. Pokud se situace nezlepší, rozjede magistrát vlastní propagační akci. „Nachystáme nějakou velkou kampaň, kterou se budeme velmi důrazně a výrazně snažit upozornit na to, aby ti, kteří si mají řidičský průkaz vyměnit, si jej vyměnili,“ uvedl Michal Urbášek.

Problémům s výměnou chce předejít také ministerstvo dopravy. Už na jaro proto chystá informační kampaň v podobě speciálních webových stránek a chybět nebudou ani letáky. Úřady po celé České republice musí do konce roku vyměnit zhruba jeden milion starých řidičských průkazů. Jejich držiteli jsou většinou lidé ve věku mezi třiceti až čtyřiceti lety.

  • Statistiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1415/141415.jpg
  • Staré průkazy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1415/141414.jpg
  • Výměna průkazů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1415/141416.jpg
Vydáno pod