Lékař z Olomouce předepisoval steroidy

Olomouc - O více než dva miliony a tři sta tisíc korun měl lékař z Olomouce připravit pět zdravotních pojišťoven. Endokrinolog totiž podle policistů předepisoval anabolika lidem, kteří neměli zdravotní potíže a chtěli si pouze zvětšit svalovou hmotu a zvýšit výkonnost. Policie teď devětašedesátiletého muže obvinila z podvodu. Lékař se však hájí tím, že chtěl pacienty ochránit před nákupem preparátů na černém trhu.

Duben 1999 až květen roku 2006 – právě v této době měl olomoucký lékař Miroslav Kašpárek lidem anabolika předepisovat. Recepty na léčiva, která jsou dostupná pouze na předpis specialisty, přitom vystavoval lidem bez zdravotních problémů. „Pacienti tyto léky užívali z důvodu sportovních aktivit v různých fitcentrech v Olomouci,“ uvedla tisková mluvčí Policie ČR Olomouc Marta Vlachová. Lékař ale jakékoliv pochybení odmítá. Tvrdí, že měl celý proces vždy pod kontrolou a pacienty, kterým anabolika předepsal, pravidelně sledoval.

„Já jsem jim předepisoval legální preparáty, protože na to mám oprávnění. Dělal jsem to v dobrém úmyslu, protože jsem nemohl ty chlapce nechat, když mě žádali, protože si nikdo nedovede představit, co jim nabízí černý trh,“ hájí se lékař Miroslav Kašpárek. Podle policistů ale lékař svým jednáním poškodil zdravotní pojišťovny. Ty totiž musely hradit léky lidem, kteří na ně neměli nárok. Některé pojišťovny chtějí na lékaře podat trestní oznámení.

Anabolické steroidy jsou podobné mužskému hormonu testosteronu. Lékaři je podávají pacientům po úrazech, aby u nich zlepšili hojení svalů. Při nekontrolovaném a nadměrném užívání však mohou poškodit játra a mají i další vedlejší účinky. „Může být zpomalena vlastní produkce testosteronu. Samozřejmě jsou tam různé dopady na játra, na zvýšení krevního tlaku a může to vést i k infarktu,“ varuje vicemistr světa v kulturistice Roman Vrábel. Policie už spis předala okresnímu státnímu zastupitelství. Lékaři hrozí za podvod až osm let vězení.

  • Lékař obviněný z předepisování steroidů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1399/139887.jpg
  • Vstup do ordinace obviněného lékaře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1399/139888.jpg