Muzeum kočárů - splněný sen Václava Obra

Prostějov - Nové muzeum kočárů otevřeli v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Expozici vytvořil v obci restaurátor Václav Obr. Opravami historických dopravních prostředků se zapálený sběratel zabývá už patnáct let. Cesta od klukovského snu k vytvoření originální a ojedinělé expozice však nebyla vůbec jednoduchá.

Na začátku byla potřeba tvrdě pracovat a předat odkaz předků dál. Na konci se pak Václavu Obrovi splnil jeho klukovský sen. Kočáry, které až do teď opravoval ve své dílně, mohou obdivovat desítky lidí. „Uvědomil jsem si jednu velkou věc, že to není na týden, na dva roky, na deset let, ale že to je na věky,“ vyznává se restaurátor a tvůrce expozice Václav Obr.

Cesta za snem ale nebyla jednoduchá. Jen málokdo věřil, že se Václavu Obrovi podaří muzeum postavit. Pomoci nakonec musel Olomoucký kraj a obec Čechy pod Kosířem. „Nic takového nikde není a my jsme chtěli, aby se dobré dílo podařilo,“ říká starosta obce Zdeněk Mader. „Nejdřív jsme mu pomohli stotisícovou částkou z našeho rozpočtu. Pak nějakými dalšími penězi z Regionálního operačního programu. Odtud sem směřovala částka 4,4 milionu korun,“ dodává náměstek hejtmana Olomouckého kraje Ivan Kosatík.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Pohledům návštěvníků se v muzeu nabízí zrestaurované exponáty i kočáry v původním stavu. K vidění jsou povozy, sáně nebo i poklad v podobě arcibiskupského kočáru. Nechybí ani prohlídka restaurátorské dílny nebo galerie dokumentů a dobových tiskovin. „Mně se to líbí a musíme všichni uznat, co pan Obr pro Olomoucký kraj udělal,“ říká návštěvník muzea Jakub Čech.

Kromě muzea kočárů funguje v obci už od roku 2000 také hasičské muzeum. To dokumentuje hasicí techniku od poloviny 19. století.

Vydáno pod