Osud frýdeckého Slezanu mají v rukou věřitelé

Frýdek-Místek - Výroba v textilce Slezan Frýdek-Místek, která je od 23. prosince v úpadku, končí. Výpověď v těchto dnech dostává téměř 400 zaměstnanců. Pokud by se firmě podařilo získat zakázky jinde, vezme výpovědi zpět. V opačném případě zůstane v podniku jen 150 zaměstnanců. Firma totiž vlivem hospodářské krize přišla o důležitého německého partnera, který omezil dodávky pro automobilový průmysl. Výroba ve Slezanu tak poklesla meziročně o 70 %. Budoucnost podniku, jehož tradice přesahuje 150 let, je tak velmi složitá. Insolvenční správce a vedení firmy se shodují na tom, že zachování výroby je v podstatě nereálné. O jejím dalším osudu tak rozhodnou věřitelé, kterých je přes dvě stě.

Donedávna největší český výrobce tkanin teď připomíná potápějící se loď. Provozy Slezanu na Frýdeckomístecku, ale i v Uherském Hradišti, na Šumpersku a Trutnovsku loni opustilo třináct set zaměstnanců, ty zbývající čeká stejný osud. „Za současných podmínek a s ohledem na celosvětovou krizi není výroba ve Slezanu Frýdek-Místek nadále udržitelná,“ přiznává insolvenční správce Slezanu Jiří Hanák. „Objem zakázek, které máme na první čtvrtletí, zdaleka nepokrývá ty potřeby, které máme, a nejsme schopni zajistit úhradu fixních nákladů,“ dodává generální ředitel firmy Miroslav Halfar.

Čtyři sta zaměstnanců dostává výpovědi v těchto dnech, v následujících dvou měsících dokončí nasmlouvané zakázky a pak budou zřejmě bez práce. I přes tříměsíční odstupné je nejistota mezi zaměstnanci vysoká. „Já jsem dostala výpověď dnes. Pracuji zde asi třicet let a výpověď přišla v době, kdy je velká nezaměstnanost,“ říká jedna ze zaměstnankyň. „Najít tady zaměstnání je zoufalé,“ přidává se druhá. „Já mám textilní průmyslovou školu a myslím si, že v tomto oboru už tady asi uplatnění nenajdu,“ přiznává těžkou situaci třetí.  

Frýdeckomístecký úřad práce připravuje pro nezaměstnané nějaké rekvalifikační programy. O jejich konkrétní podobě však rozhodne až zájem lidí. „Uplatnění uvolněných zaměstnanců bude v této době složitější než v minulém roce. Ve srovnání s prosincem minulého roku nám klesla nabídka volných míst na polovinu,“ nastiňuje neutěšenou realitu ředitel úřadu práce Libor Černý.  

Slezan má potíže delší dobu. Vedení je zdůvodňovalo posilováním koruny, zdražováním energií a asijskou konkurencí. Hospodářská krize zkázu dokončila. Dnes firma dluží přes čtyři sta milionů korun. „V insolvenční věci dlužníka Slezan Frýdek-Místek se ve stanovené lhůtě přihlásilo celkem dvě stě dvacet věřitelů. Největšími věřiteli jsou především peněžní ústavy a hlavní dodavatelé,“ informuje soudce krajského soudu v Ostravě Lubomír Utrata.

Návrh na vyhlášení insolvenčního řízení podala na konci minulého roku britská společnost Endemit kvůli nezaplacené směnce na 11 milionů korun. Dnes dluží Slezan za dvanáct let starou směnku i s úroky z prodlení přes třicet sedm milionů korun. Vedení firmy tak s obavami očekává rozhodnutí věřitelského výboru, který svolal insolvenční správce na 26. února.   

Vydáno pod