Česká obchodní inspekce se chce zaměřit na padělané oblečení

Vysočina - Stovky případů padělaného oblečení šetří každoročně Česká obchodní inspekce. Napodobeniny se k nám nejen dovážejí, ale také se tu vyrábějí. Teď přibývá případů, kdy výrobci okopírují zboží i s detaily a dají mu téměř totožnou značku. To je nová cesta, jak se obchází zákon. Inspekce se na ní hodlá zaměřit.

Padělky se od originálů mnohdy liší jen ve značce na cedulce a také v ceně. Společnost Rejoice z Batelova na Jihlavsku je přesvědčena, že existuje falsifikát jejich výrobku. Objevil se až letos na tržnicích a v supermarketech. Jednatel společnosti Libor Venkrbec informoval, že se jedná o dva typy kalhot a jeden model tříčtvrtečních kalhot.

„Zjistili jsme, že toto zboží distribuuje firma Essence trading,“ sdělil právní zástupce Rejoice Batelov Luboš Komůrka. Jednatelé společnosti jsou Číňané. Jejich český zástupce Lukáš Derbal se odmítl vyjádřit. Luboš Komůrka dodal, že firma byla upozorněna na nebezpečí záměny, ovšem nereagovala a naopak se na trhu objevily další okopírované výrobky.

Případem se bude zabývat i Česká obchodní inspekce. „U asijských výrobků se s tím bohužel setkáváme stále velmi často,“ potvrdila její mluvčí. Právní zástupce společnosti Rejoice navíc chystá žalobu. Mluvčí inspekce uzavřela, že pokud se prokáže, že jde skutečně o falsifikáty, pak se tyto výrobky stáhnou z trhu. Společnosti navíc hrozí i mnohamilionová pokuta.

Vydáno pod