Havlíčkobrodská nemocnice zavádí canisterapii

Havlíčkův Brod - Havlíčkobrodská nemocnice zavádí jako první na Vysočině novou léčebnou metodu pro dlouhodobě nemocné pacienty. Jejím ústředním bodem je pes. Jedná se totiž o tzv. canisterapii. Psí terapeuti nastoupí do služby již příští týden.

Psychiatrická léčebna Havlíčkův Brod využívá terapii se psy při práci s dětskými i dospělými pacienty už tři roky. Stejně jako s hypoterapií s ní mají jen ty nejlepší zkušenosti. „Je to podpůrná metoda, která zlepší emoční naladění člověka i jeho psychickou pohodu, aby jakákoliv nemoc byla zdárně zvládnutá,“ vysvětluje ředitel Psychiatrické léčebny Havlíčkův Brod Jaromír Mašek. „Jezdíme a vyprávíme o canisterapii po celé republice, snažíme se jí učit a přednášet o ní,“ dodává canisterapeutka Marcela Siebenburgerová.  

Velice dobrou odezvu měla první ukázka canisterapie také na oddělení dlouhodobě nemocných v havlíčkobrodské nemocnici. Fenky Týna a Káťa měly mezi pacienty velký úspěch. „Pro ně to znamená vazbu s normálním životem, komunikaci a v neposlední řadě i rozptýlení,“ říká Marcela Siebenburgerová. „Ti pejsci evidentně některým pacientům chybí, z domova jsou zvyklí na pravidelný kontakt se zvířetem,“ připomíná mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo. Podle organizátorky projektu Lady Cetlové by měla canisterapie u pacientů vyvolávat pocit dobré nálady.   

Pacienti příjemné zpestření léčby vítají, i když se podivují, že za nimi psi budou docházet přímo do nemocnice a hrát si s nimi klidně i v posteli. „Psi musí každé tři roky složit zkoušky, jsou odčervení, očkovaní a samozřejmě mají předpoklady, aby mohli ve zdravotnictví pracovat,“ přibližuje některé z nároků na psí terapeuty Marcela Siebenburgerová.    

V areálu havlíčkobrodské nemocnice na oddělení dlouhodobě nemocných začnou canisterapii využívat už od středy 3. září.