Klienti sociálního ústavu z Náměště nad Oslavou se budou muset zase stěhovat

Náměšť nad Oslavou - V září musí klienti sociálního ústavu z Náměště nad Oslavou opustit tamní vojenskou ubytovnu, kam se před půl rokem uchýlili, když se v jejich ústavu v Jinošově zřítil strop. Platí ale, že všechno zlé je pro něco dobré. Nové bydlení jim přinese lepší začlenění mezi místní obyvatele.

Zámek v Jinošově, který byl do letošního února obsazen mentálně postiženými lidmi, čeká rozsáhlá rekonstrukce, na kterou se hledají peníze. Zatím nepřichází v úvahu, aby se tam klienti vrátili, a tak je čeká další stěhování do tří různých ubytoven po městě. Ředitelka Ústavu sociální péče Jinošov sdělila, že odhalené trámy jsou buď napadené dřevomorkou, nebo jsou shnilé.

Starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka (ODS) se nechal slyšet, že tato situace výrazně pomohla integraci postižených do přirozeného prostředí. Stěhování čeká klienty ústavu v polovině září. Vojenskou ubytovnu totiž opět obsadí armáda, tentokrát vojáci z vrtulníkové letky.

„Vyšli jsme jim vstříc - dodáme materiální a fyzickou pomoc a od 14. září je začneme stěhovat,“ informovala mluvčí letecké základny v Náměšti nad Oslavou Ludmila Formánková. V ubytovnách se budou postižení 2 roky připravovat na úplné začlenění mezi normální lidi. Naučí se připravovat si jídlo nebo si vyprat a pak by je čekalo definitivní stěhování do nového chráněného bydlení.

Vydáno pod