Letní Jičín ozdobila vánoční dekorace

Jičín - Kdo ve středu přijel do Jičína, mohl si myslet, že si tamní radnice spletla datum. Na náměstí totiž stály ozdobené vánoční stromy, v ulicích andělé a hvězdy z drobných žároviček. Sváteční atmosféru do Jičína přinesl veletrh venkovních vánočních ozdob.

Žádný mráz, ale téměř třicet stupňů nad nulou. Přesto to na náměstí v Jičíně a na tamní pěší zóně vypadá jako o Vánocích. Lidé v ulicích žertují a přejí si hezké svátky. Někteří si na sebe dokonce oblékli věci s vánočními motivy. „Všichni se ptají, jestli budou dárečky, jestli bude sníh – někdo si myslí, že je to sázka,” usmívá se Vlastimil Jakubec, zástupce pořadatele akce.

Desítky telefonátů od překvapených obyvatel měla i radnice. Lidé se také ptali, jestli se náhodou vedení města nezbláznilo. Starosta dokonce dostal SMS od místního kuchaře s dotazem, jestli má zadělat těsto na vánočky.

Netradiční výzdoba bude v Jičíně do dnešního večera. Veletrh venkovních vánočních dekorací pořadatelé připravili hlavně pro zástupce měst a obcí. Přijet by jich mělo okolo dvou set. „Protože nám přišlo škoda, aby to byla jen uzavřená společnost, tak jsme se rozhodli, že to ukážeme lidem a přeneseme veletrh na veřejnost,” vysvětluje Vlastimil Jakubec.

I když to teď v Jičíně vypadá jako o Vánocích, starosta lidem vzkazuje, že se Silvestr za týden rozhodně slavit nebude.

Vydáno pod