Rodina zažívá v Česku hlubokou krizi

Ostrava - Pět a půl tisíce svateb a tři a půl tisíce rozvodů. Tak to loni vypadalo v Moravskoslezském kraji. Rodina v České republice se dostává do nejhlubší krize ve své historii. Shodli se na tom odborníci, kteří dnes jednali v Malenovicích. Podle nich za to může konzumní způsob života.

Šťastných manželství začíná být jako šafránu. Šance na rozvod je podle údajů Českého statistického úřadu až sedmdesátiprocentní. „Skutečně i pro odborníky je překvapivé, jak ta statistika narůstá,“ říká genetik Mojmír Kovář. „To není prostě dlouhodobě udržitelný způsob života, co předvádíme a bohužel si to málokdo uvědomuje,“ myslí si Martin Říha ze Společnosti pro trvale udržitelný život. A bude hůř. V prvním pololetí letošního roku uzavřelo v České republice sňatek 16 800 párů.14 apůl tisíce se jich ale rozvedlo. To znamená, že na deset svateb připadá už téměř devět rozvodů. Je to nejhorší výsledek v české historii. „V našem národě je velmi malá ochota vzdělávat se právě v té vztahové problematice, žít pro druhého a trošku slevit ze svých nároků,“ tvrdí odborník na mimosoudní řešení sporů Jan Zajíček.  

Rodina je v krizi (zdroj: ČT24)

„To, co mezi lidmi chybí ze všeho nejvíce, jsou právě projevy úcty a uznání,“ přidává se k diskuzi psychoterapeutka Ludmila Liberdová.  Podle pastora Tomáše Tyrlíka jsou dnes lidé spíše orientováni na konzum a na to, co půjde všechno lehce. Lidé manželství přestávají věřit a počet svateb závratným tempem klesá. Loni jich bylo v České republice nejméně za posledních 200 let. Česká republika se možná brzy stane první zemí na světě, kde počet rozvodů převýší počet svateb. Podle odborníků k tomu může dojít už v horizontu dvou let.

Je to běh na dlouhou trať, říkají odborníci a radí věnovat se rodinné výchově důsledně už ve školních lavicích.

Vydáno pod