Slezské derby ovládla Karviná, Hradec jen remizoval

Praha - Fotbalisté Hradce Králové ve druhém zápase ligy po sedmi výhrách za sebou poprvé ztratili body. Východočeši v 11. kole remizovali 1:1 ve Vlašimi, přesto si udrželi vedoucí příčku v tabulce. Stejný výsledek uhrály v Pardubicích také České Budějovice, druhý z týmů, který po minulé sezoně sestoupil z nejvyšší soutěže. Žižkov vyhrál na hřišti pražského rivala Vltavínu 1:0. Karviná se posunula výhrou nad Třincem na druhé místo tabulky FNL.

Ve slezském derby skóroval jako první po čtvrthodině hry domácí Ciku, ale více šancí měli v první půli hosté z Třince. Hupka, Gulajev ani Malík však neuspěli. V druhém poločase nasadil Třinec do hry bývalého karvinského hráče Wojnara a právě on devět minut před koncem po přihrávce za domácí obranu vyrovnal. Karviná však dokázala rychle odpovědět, Gonda se z 20 metrů trefil přesně.

Most hrál proti Sokolovu od 73. minuty přesilovku, když Vondráček stáhl na polovině hřiště zezadu za dres Šlapáka a dostal druhou žlutou kartu. Krátce nato mohl rozhodnout domácí Jiří Procházka, ve velké šanci však netrefil z deseti metrů branku.

Hradec na půdě čtrnácté Vlašimi v úvodu směřoval za osmým vítězstvím po sobě, ve 24. minutě ho poslal do vedení střelou k tyči Plašil. Jenže domácí Jeřábek po půlhodině po rohu vyrovnal a ve 42. minutě hostům ještě víc zkomplikoval situaci Kulič, který se nechal vyloučit.

„Votroci“ i v oslabení dokázali několikrát zahrozit, Vlašim ale podržel brankář Švenger, který ve středočeském klubu hostuje ze Sparty. Naprázdno tentokrát vyšel nejlepší střelec druhé ligy s deseti brankami David Vaněček, hostující kanonýr neskóroval poprvé od 3. kola.

Na druhé místo v neúplné tabulce Fotbalové národní ligy poskočilo Ústí. Severočeši vyhráli před téměř čtyřmi tisícovkami diváků na půdě nováčka Frýdku-Místku 3:2 a bodovali po dvou předešlých prohrách.

České Budějovice vedly v Pardubicích po Haškově brance z 27. minuty. Účastníka minulého ročníku nejvyšší soutěže pak v druhém poločase několikrát podržel brankář Křížek, ale Východočeši přece jen vyrovnali. Pět minut před koncem se trefil Jeřábek a prodloužil domácí neporazitelnost Pardubic v sezoně. Jihočeši jsou v neúplné tabulce šestí.

Žižkov, který před týdnem v úvodním osmifinále Poháru České pošty porazil prvoligové Brno 1:0, na poslední Vltavín v pražském derby dlouho nedokázal vyzrát. Třetí výhru v sezoně zařídil Viktorii až v 81. minutě Bartl. Nováček Vltavín prohrál pošesté za sebou a s pěti body se dál krčí na chvostu tabulky.

Z předposlední pozice se nedostali Bohemians Praha. Střížkovští hráči podlehli na svém stadionu 2:4 Varnsdorfu, jenž naopak po čtvrté výhře za sebou poskočil na páté místo.

Bohemians dokázali odpovědět na vedoucí branku Mikiniče dvěma zásahy Ptáčka, ale varnsdorfský Synek ještě v prvním poločase vyrovnal. Po změně stran už dominovali Severočeši, za které se prosadili opět Mikinič a střídající Daníček.

Za Bohemians hrál i obránce Jan Halama, který je jedním z jedenácti obviněných fotbalistů v sázkařské aféře. Disciplinární komise přitom všem podezřelým v kauze zastavila činnost a ve čtvrtek upozornila, že v případě neoprávněného startu hrozí klubům potrestání.

Fotbalová národní liga - 11. kolo:

Bohemians Praha - Varnsdorf 2:4 (2:2), Pardubice - České Budějovice 1:1 (0:1), Vltavín - Žižkov 0:1 (0:0)