Veselý: Chci vše brát postupně, k devadesátce ještě bude blízko

Ostrava - I když to den před Zlatou tretrou přehnal v posilovně, oštěpař Vítězslav Veselý v Ostravě pohodlně obhájil loňské prvenství a hodem 87,58 metru vylepšil i své sezonní maximum. Pouhé tři centimetry přitom chyběly, aby v čele letošních tabulek předstihl svého finského soupeře Tera Pitkämäkiho.

Třicetiletý mistr Evropy rozhodl hned prvním hodem. A to na stadion přikráčel v obavách, co mu dovolí zdravotní stav. „Musím říct, že před závodem mi celkem zatrnulo, protože nohy mi moc nejely. Možná jsem to včera malinko přehnal s tónováním v posilovně. Ale publikum ze mě vymáčklo maximum. Byl jsem překvapený, že to lítalo tak daleko,“ pochvaloval si Veselý.

Proklamovaný útok na 90 metrů se v Ostravě ale nekonal. Podle Veselého však jeho vyhlášení nebylo výstřelem do tmy. „Po prvním pokusu jsem si říkal, že je to možné. Ale já bych to bral postupně: nejdříve světový výkon roku, osobák a pak bude blízko k devadesátce,“ bral to s nadhledem. Svěřenec Jana Železného se prý navíc nechal unést dalekým pokusem v první sérii a další hody neskloubil technicky.

Vítězslav Veselý:

„Škoda, že po prvním pokusu jsem si najednou říkal, že to může letět hodně daleko a začal jsem na to běhat o něco rychleji. S těma tuhýma nohama už jsem to nezvládal a věděl jsem, že už to nebude jako na začátku.“

I tak v Ostravě zaznamenal třetí nejlepší výkon kariéry. Na obtíž mu nebyl ani chlad, který v závěru dne ve Vítkovicích panoval. „V rozcvičení jsem na zimu trpěl. Ale pak dojdete na stadion a je to všechno jinak. Dokonce vysvitlo i sluníčko. Já jsem si navíc nechal namazat záda a bylo to dobré,“ řekl Veselý.

Na Zlaté tretře ze sebe kvůli fanouškům vymáčkl maximum. „Ke konci už mi docházela energie, byl to na energii jednoznačně nejnáročnější závod v sezoně. Zítra budu zmlácený, jako bych se porval v hospodě,“ usmál se.

Na regeneraci sil před dalším závodem mu moc času nezbude. Už v pátek letí speciálem z Ostravy do Birminghamu, kde se v neděli představí v dalším díle Diamantové ligy, v níž jako obhájce loňského prvenství průběžně vede.