Baník chce v dohrávce proti Jihlavě zastavit svůj propad tabulkou

Ostrava - Sérii čtyř porážek budou chtít v úterní dohrávce 21. kola ukončit fotbalisté Ostravy. Baník se po šňůře proher znovu přiblížil pásmu sestupu a na předposlední Hradec Králové má již pouze jednobodový náskok. Pád tabulkou budou chtít ostravští hráči zastavit v utkání proti Jihlavě vedené bývalým trenérem Baníku Františkem Komňackým.

Baník s Vysočinou uzavřou program 21. kola s bezmála měsíčním zpožděním, na Velikonoce totiž jejich vzájemný souboj znemožnila sněhová kalamita. Mezitím se Ostrava po slibném vstupu do jarní části dostala do útlumu a po sérii porážek musí znovu bojovat o ligovou existenci.

„Proti Spartě jsme už ale v porovnání s Mladou Boleslaví předvedli mnohem lepší výkon, od kterého se můžeme odrazit. Věřím, že na to dokážeme navázat i proti Jihlavě a sérii proher ukončíme,“ řekl trenér Martin Pulpit, jehož tým trápí už 396 minut trvající střelecký půst.

Posledním fotbalistou Baníku, který rozvlnil síť, byl totiž na začátku března Milan Baroš v utkání proti Hradci. Nejsledovanější hráč Ostravy by mohl být proti Vysočině Pulpitovým žolíkem, po zranění lýtka se s vysokou pravděpodobností vrátí do základní sestavy. Trenér Jihlavy Komňacký s Barošovou přítomností na hřišti počítá.

František Komňacký:

„V základní sestavě určitě nastoupí, čímž se nepochybně zvýší útočná síla Baníku. Nemůžeme se ale soustředit jen na něj, soupeř je silný i na křídlech. My musíme vycházet z kvalitní a soustředěné defenzivy, musíme pokrýt nebezpečné hráče Baníku a též pohlídat standardní situace.“

Ostravu uprostřed tohoto týdne nečekají existenční chvíle jen na trávníku. Den po utkání s Jihlavou bude zastupitelstvo rozhodovat, zda zadluženému klubu finančně pomůže s provozem stadionu. Pro fotbalisty bude ale důležitý úspěch i v utkání s Jihlavou, kterým jim začíná série čtyř zápasů s dalšími ohroženými týmy. „Pro Ostravu budou mít v úterý význam pouze tři body. Očekávám maximálně zodpovědný výkon, protože cítíme, že nám ke kýžené záchraně ještě nějaké body scházejí,“ řekl Komňacký.

Zkušený jihlavský kouč zažil ještě slavnější éru slezského klubu a jako hlavní trenér byl u posledního titulu Baníku v roce 2004. „Příjemné a nostalgické vzpomínky se mi vracejí vždy, když se blížím ke stadionu, na němž jsem jako trenér působil. Nicméně v Ostravě už dlouho nepůsobím a v úterý na Bazaly nepřijedu oživovat minulost, ale soustředit se na úspěch Jihlavy,“ řekl Komňacký.

Utkání začíná na Bazalech v 17 hodin. Hlavním rozhodčím je Martin Nenadál.