Tečka páteční noci a míchání žánrů i kultur

Desáté živé vysílání Tečky páteční noci ze studia v Ostravě se ponese v duchu prolínání generací, žánrů i kultur. Do studia přijde Adam Mišík, Adrian T. Bell z kapely The Prostitutes, delegace zástupců filmu Cesta ven a Jiří Nekvasil, ředitel Národního divadla moravskoslezského.

„Páteční tečka by tentokrát mohla přivábit k obrazovkám i generaci, která podle výzkumů tráví u televize méně času, než jsme ho trávili v době dospívání my. Naším hostem bude totiž mimo jiné Adam Mišík – zpěvák, herec a moderátor a vůbec pozoruhodná osobnost, která propojuje několik světů, do kterých se dnes vydáme – pop, film a dokonce i vážnou hudbu,“ řekl Marek Hlavica, moderátor Tečky.

O tom, že dojde ke střetu generací nepochybuje ani Bára Obozněnková, která pořad moderuje s Hlavicou. „Je to rozhodně nejmladší umělec, který v naší Tečce vystupoval. Adam oslavil tento měsíc sedmnáctiny,“ řekla. Bavit se s ním budeme například o tom, jak probíhá generační konflikt s jeho otcem, zpěvákem Vladimírem Mišíkem, nebo o možnostech expanze české hudby do zahraničí.

„Adam se dnes představí především jako muzikant, ale současně je i talentovaný herec. Pro Českou televizi moderuje pořad Filharmonici na ulici, který poběží od letošního podzimu na Déčku a připravuje jej Tvůrčí producentská skupina Kateřiny Ondřejkové,“ doplnil Hlavica.

Opačným směrem, z Británie do Čech, to vzal náš druhý hudební host. Frontman skupiny The Prostitues, která je už etablovanou stálicí domácí scény, zpěvák Adrian T. Bell zakotvil už před lety v Praze. Letos navíc vydal první, kritikou vysoce ceněné sólové album Different World.

Ve studiu přivítáme také delegaci, složenou z hereček Klaudie Dudové a Márie Ferencové-Zajacové, producentů Jana Macoly a Miloše Lochmana a scénáristy a režiséra Petra Václava.

„Všechny tyto osoby spojuje Cesta ven – nový film, který jde tento týden do kin, poté, co měl svou světovou premiéru v sekci nezávislých filmů L´ACID na letošním MFF v Cannes. Režisér Petr Václav natočil už druhý film, který se věnuje osudům romských hrdinů. Tím prvním filmem byl v roce 1996 Marian, za který získal na prestižním MFF v Locarnu ocenění Stříbrného Leoparda,“ řekl Hlavica.

Jiří Nekvasil
Zdroj: ČT24/nakvasil.com

„Naším posledním hostem pak bude pan Jiří Nekvasil. Je operním režisérem a v současné době také ředitelem Národního divadla moravskoslezského v Ostravě,„ komentuje Hlavica. „Otevřeme tedy další téma - vážnou hudbu a její přiblížení většinovému publiku třeba prostřednictvím filmu.“

Desáté živé vysílání Tečky páteční noci ze studia v Ostravě se tedy ponese v duchu prolínání generací, žánrů i kultur.

Tečka páteční noci, pátek 30.5.2014, ČT art ve 22:25 hodin.

www.ceskatelevize.cz/teckanoci