Bluesový večírek z Ostravy

Ostrava – V pořadí jedenácté živé vysílání pořadu Tečka páteční noci se odehraje v rytmu blues. „Tato tečka bude svým způsobem výjimečná. Protože se zaměří na jeden hudební žánr, na jedno velké a nekonečné téma – blues,“ řekl Marek Hlavica, moderátor ostravské Tečky.

Třetí vysílání z Ostravy bude žánrově vyhraněné. „Pravda je, že blues můžete hrát ve kterékoliv etapě života, aniž byste se ztrapnili. Což třeba u popu až tak úplně neplatí. Muzikant, který blues zasvětil celý svůj život, a tady na Ostravsku byl jeho ztělesněním, byl třeba Pepa Streichl. Dnes by tu určitě byl, kdyby letos nečekaně neumřel. Ovšem vedle starých bardů blues reprezentují i takoví šviháci jako je třeba Jerguš Oravec a jeho trio,“ shrnul Hlavica.

Jerguš Oravec
Zdroj: ČT24/ČT Ostrava

Kromě Oravce (24), který se proslavil především účastí ve slovenské talentové soutěži, přijedou do Ostravy i další zajímaví hosté. Patří mezi ně například i opavská kapela Ladě.

„Pokud někde, mimo zájem medií, dřímá neobjevený hudební klenot, jako jsou Ladě, napište nám o něm teď na Twitter nebo Facebook. A vůbec nemusí jít o blues,“ řekl Hlavica.

Opavská skupina Ladě
Zdroj: ČT Ostrava/Jiří Němec

Dalšími hosty budou Petr Jurkovič, někdejší výzkumný pracovník v oboru veterinárních léčiv, v současnosti jeden z prominentních stavitelů elektrických a basových kytar a celoživotní bluesman, a Stefan Milkov, člen legendární výtvarné skupiny Tvrdohlaví, jeden z nejúspěšnějších současných sochařů, ale také někdejší člen skupiny Precedens. Tedy kytarista a sběratel nástrojů.

„Oba tito pánové se před lety spojili, aby dali vzniknout několika unikátním nástrojům. Originálům, které jsou současně sochařským solitérem a funkčním hudebním nástrojem,“ okomentoval jejich tvorbu Hlavica.

Marek Hlavica - Tečka páteční noci
Zdroj: ČT Ostrava/Rostislav Šimek

Blues je fenoménem, který přesahuje hudební obor. Blues se projevilo v tanci, ve filmu, v literatuře a skalní vám řeknou, že blues je životní styl. Poněkud neurovnaný většinou, ale upřímný.

"Do dnešní monotematické bluesové Tečky jsem si pozval literáta – autora patnácti knih – například fiktivních dopisů s K. H. Borovským a dalších próz i básní, Michala Šandu" uzavřel výčet hostů Hlavica.

Michal Šanda dnes pracuje v divadelním ústavu a nadále pilně tvoří. Na vydání aktuálně čekají dvě knížky pro děti, například. Ale jeho autorské spojení s blues se datuje do roku 2000, kdy vyšla kniha Blues 1890 – 1940. Slovníková historická publikace o zapomenutých amerických bluesmanech se sáhodlouhým seznam použité literatury a jmenným rejstříkem.

Zrní - Tečka páteční noci
Zdroj: ČT Ostrava/Rostislav Šimek

Tečka páteční noci se z Ostravy bude vysílat potřetí. Hosty prvních dvou pořadů byli například skupiny Vypsaná fiXa, Zrní, nebo Iva Milerová, ředitelka vydavatelství Supraphon.

Tečka páteční noci, pátek 15.11.2013, ČT art ve 22:45 hodin

www.ceskatelevize.cz/teckanoci