Draci jsou v hrnci

Ostrava - Jen dva dny nás dělí od soboty 31. srpna, kdy zahájí své vysílání nový dětský kanál ČT :D. Tvůrčí producentská skupina Lenky Polákové z ostravského televizního studia pro něj nachystala úplně nový a v českých televizích dosud neviděný pořad – dětskou kuchařskou show Draci v hrnci. Pořad připravuje osvědčený tým z oblíbeného magazínu Pod pokličkou. Dramaturgyněmi jsou Kamila Teslíková a Jana Strýčková, režisérem pořadu je Vladimír Mráz, animaci připravuje ostravské QQ studio. Skvělými parťáky pro dětského diváka jsou dva sourozenci, malý kluk a jeho dospívající sestra, kteří jsou často sami doma, a jejich královstvím je domácí kuchyně. Hrají je Oskar Juchelka a Michaela Doubravová. Jejich animovaným alter ego jsou dva všeteční dráčci.

„Přicházíme s novým formátem dětské kuchařské show, jakou žádná jiná televize u nás nevysílá. Chceme při tom dětského diváka přesvědčit, že domácí jídelníček může být i jejich téma a že mohou významně ovlivnit jeho skladbu. Jestliže dnes často poukazujeme na špatné stravovací návyky, které u nás zdomácněly, mohou to být právě děti, které - i zásluhou tohoto pořadu – vnesou do situace u rodinného stolu podstatnou revoluci, “ zdůrazňuje dramaturgyně Jana Strýčková.

„Ostravské studio tak navazuje na tradici oblíbených magazínů o zdravém životním stylu. Nezapomenutelný byl už v šedesátých letech doc. Rajko Doleček, který diváky seznámil s nebezpečným světem kalorií a dosáhl toho, že pojem zdravá výživa přestal být jen otravným sloganem ze zdravotnické osvěty. Řadu dalších podobně tematicky zaměřených pořadů prozatím uzavíral magazín Pod pokličkou vysílaný do konce loňského roku,“ dodává k tomu druhá dramaturgyně Kamila Teslíková.

V novém dětském pořadu využíváme velkou měrou animace, všechna dobrá doporučení tak dostávají podobu, která s humorem sobě vlastním nejen pobaví, ale také zprostředkují určitý okruh nových informací. Obě hlavní postavy, Oskar a jeho sestra, řeší nejen starou známou pravdu o tom, co všechno může napravit spokojený žaludek. Do máminy ledničky a spíže se vydávají za dobrodružstvím vaření, které se může stát novým koníčkem jejich vrstevníků u televizní obrazovky. Dozvědí se při tom spoustu zajímavostí o potravinách, koření i o postupech, které české tradiční receptury neznají. Na omylu je každý, kdo si myslí, že děti do kuchyně nepatří a budete ještě koukat, co všechno náš devítiletý Oskar a jeho dva kouzelní dráčkové hravě svedou. Oskarova starší sestra řeší spíš kluky, módu a dívčí idoly, ale když se spolu sejdou nad talířem něčeho dobrého, budou se sbíhat sliny i ostatním.

Draci v hrnci se představí také dětem, které v Praze 31. srpna přijdou na Den s novou dětskou televizí ČT :D do Centrálního parku na Pankráci. Setkají se tam s Oskarem i s Míšou. O tom, že Draci v hrnci bydlí i na webu, se přesvědčíte na www.decko.cz.

Draci v hrnci mají ve vysílání vyhrazený čas vždy v neděli od 10:00 hodin. Poprvé se ohlásí už 1. září 2013.