Festival Colours of Ostrava je v plném proudu

Ostrava - Podle organizátorů včera prošlo areálem dvacet dva tisíc návštěvníků. Stanové městečko v blízkosti areálu tak hned v počátcích naplnilo svou kapacitu. Hlavní hvězda prvního večera, islandská kapela Sigur Rós, dnes předala ředitelce festivalu Zlatuši Holušové medaili za výjimečnou atmosféru při jejich koncertu.

Brány areálu v Dolní oblasti Vítkovice se otevřely ve dvě odpoledne. Kdo chtěl spát pod stanem, musel přijet ještě dříve. Už ve čtyři odpoledne se nedalo najít místo. 

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Klára a Honza, studenti z Opavy, strávili ve frontách a stavěním stanu skoro tři hodiny.

První zahřívací minuty patřily kapele Transglobal underground.

Letní noc v industriálních kulisách ale ovládli atmosféričtí Sigur Rós. Hvězdy z Islandu si podmanili nejen ostravské nebe. Klára a Honza zapomněli na počáteční problémy. „Tohle je muzika, kterou normální člověk v České republice nikdy neuslyší. To je prostě věc, kterou člověk, který poslouchá Kabáty nebo Michala Davida, nikdy nemůže pochopit. Ten, kdo tady není, tak přichází o životní zážitek, je to prostě nádhera,“ komentoval hudební zážitek Honza

Českou tečku za prvním večerem ale udělali Tata Bojs. Koncertem oslavili dvacáté páté výročí své existence.

Po desáté hodině se stanové městečko probudilo do prvního rána. Většina návštěvníků mířila po ranní očistě mimo areál. 

Dopoledne, kdy si většina návštěvníků lebedila a jiní brázdili Ostravou na vypůjčeném kole, přišlo od Sigur Ros velké gesto. Zlatuše Holušová od nich dostala medaili za výjimečnou atmosféru při jejich koncertu. 

Evropské hvězdy, které má v oblibě třeba Iggy Pop, tak potvrzují názor vlivného časopisu NOTHING BUT HOPE AND PASSION , který festival Colours of Ostrava zařadil mezi 13 nejlepších evropských festivalů.