První den: Areál pod vysokými pecemi zaplavili lidé, světla a zvuky

Ostrava – „Ahoj, Ostravo,“ zahájila ředitelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová jeho dvanáctý ročník. Dav ji nadšeně zdravil. Druhou největší scénu otevřela italská reggae formace Mama Marjas. Prvním koncertem na hlavním pódiu bylo vystoupení skupin Fanfára Tirana a Transglobal Underground, kterou tvoří dechaři z Albánie a další muzikanti z celého světa. Strhující balkánské rytmy přilákaly tisíce lidí, ale ještě více jich přišlo na jednu z hlavních hvězd celého čtyřdenního festivalu - Sigur Rós z Islandu.

To už na další scéně pod vysokými pecemi začala legendární undergroundová kapela Plastic People of the Universe slavné Magické noci. O kus dál se nachystali jiní Pražáci - skupina Tata Bojs, která slaví 25 let existence.

Industriální areál se probouzí do dalšího dne, kdy bude program ještě nabitější. Na hlavní scéně začne Dub FX, kterého vystřídá Asaf Avidan a poté Damien Rice. Vedle budou hrát Bonobo nebo Pražský výběr. V Gongu dnes zazpívá Markéta Irglová i Aneta Langerová. Redagast Czech stage uvítá Xindla X či Umakart. Na workshop stage začnou brzy odpoledne taneční hodiny, například samby. Diskuzní scéna Reflexu uvede režiséra Vladimíra Morávka, který bude hovořit na téma Husa na provázku, vystřídají je hlavní protagonisté Tata Bojs a pak i fotograf Jan Šibík.

Program dnes zahajuje Cinestar stage. Kromě filmů, například Obchodu pro sebevrahy nebo Hasta la vista, se na této scéně uvede Martin Straka, fotograf, komentátor automobilových závodů a také „zprávař“ Českého rozhlasu Ostrava, který fotí i pro web ČT24, aktuálně také na Colours of Ostrava.

Celý program i různé praktické informace najdou zájemci na stránkách festivalu http://www.colours.cz/.