Výtvarná cena Jana Světlíka: Průmyslník ocení kreativitu sto tisíci

Ostrava - Šéf strojírenského holdingu Vítkovice Machinery Group Jan Světlík, který je také sběratel a milovník umění, udělí na konci festivalu Colours of Ostrava poprvé výtvarnou cenu. Cenu Jana Světlíka předá jednomu z pěti současných výtvarných umělců, kteří budou v průběhu festivalu vystavovat v prostoru pod Vysokou pecí č. 1 v areálu Dolní Vítkovice. Na akci zvané Výtvarná slavnost Industriální revoluce se představí Marek Číhal, Jakub Jansa, Krištof Kintera, Jonáš Strouhal a Adam Vačkář.

„Kurátorem a spolupořadatelem netradiční výstavy, na které se snoubí malba, socha, videoinstalace a zvuk s industriální architekturou, je známý pražský galerista Zdeněk Sklenář,“ uvedla mluvčí strojírenské firmy Eva Kijonková.

Cena Jana Světlíka je provázena finanční darem sto tisíc korun. „Další cenu zvanou Výtvarná naděje udělí Jan Světlík umělci, který svým konáním dává předpoklad uplatnění svého umění v zahraničí,“ řekla Kijonková. Doplnila, že Výtvarná naděje znamená rovněž finanční dar 25 tisíc korun. Uvedla, že nezáleží na tom, jestli jde o zavedeného a uznávaného umělce, anebo úponě neznámého tvůrce.

„Cenu vyhlašuji pro své životní přesvědčení o tom, že existuje pouze jedna kreativita. Není kreativita výtvarná, technická, politická nebo vědecká. Existují pouze kreativní lidé, kteří se, doufám, nenechají odradit od kreativního počínání. A těm by měla tato cena patřit. Není rozdílu mezi humanitní a technickou tvořivostí, proto tuto cenu podporuji tvůrčí schopnost jako takovou,“ vysvětlil Světlík.

Součástí výtvarného programu na hudebním festivalu, který je podruhé v unikátním historickém průmyslovém areálu, je také výstava velkoplošných smaltovaných obrazů v plynojemu Gong. Jsou to díla umělců, kteří se letos v květnu účastnili sympozia Smalt Art 2013 v provozu smaltovny vítkovických strojíren.