Komorní scéna Aréna oslavuje cenu za nejlepší divadlo

Ostrava - Ostravské činoherní divadlo Komorní scéna Aréna získala Cenu Alfréda Radoka v kategorii Divadlo roku. Poprvé v historii udělování této ceny kritiků, která začala v roce 1992, získala titul nejlepší divadlo ostravská a vůbec moravská scéna. V minulosti ji dostalo jen pětkrát mimopražské divadlo, a to čtyřikrát Klicperovo divadlo v Hradci Králové a jednou Činoherní studio v Ústí nad Labem.

Komorní scéna Aréna byla nominovaná také v kategorii Inscenace roku, a to za Ruskou zavařeninu Ivana Rajmonta. O jeden hlas ji ale porazila Zlatá šedesátá anebo Deník Pavla J. původně z brněnské Reduty, nyní z Divadla Na zábradlí.

Úspěch měli i herci malého divadla se sídlem u Mostu Miloše Sýkory přes Ostravici. Za roli Ichareva v Gogolových Hráčích se umístil Albert Čuba na 4. až 6. místě, Marka Cisovského kritici ocenili za výkon v roli Utěšitele ve stejné inscenaci. Umístil se na 7. až 10. místě. „Věřím, že tento úspěch nám přivede do divadla další diváky. Jsme velice šťastni,“ řekl Albert Čuba.

Ostrava - Komorní scéna Aréna
Zdroj: ČT Ostrava/Martin Straka

Oslavuje i další ostravská scéna - Divadlo Petra Bezruče. Jako nejlepší herečku vybralo sedmdesát pět divadelních kritiků a publicistů Terezu Velišovou, a to za roli Amy v inscenaci Můj romantický příběh.

Obě divadla získala některou z Cen Alfréda Radoka opakovaně. Mladší Komorní scéna Aréna poprvé uspěla v roce 2003 s inscenací Psí srdce v režii Sergeje Fedotova, za kterou získala titul Inscenace roku.

Komorní scéna Aréna vznikla v roce 1993 přeměnou z někdejšího městského Divadla hudby. Téhož roku tam režisér Radovan Lipus nastudoval jednu z vůbec nejúspěšnějších inscenací divadla - Průběžnou O(s)travu krve. Úspěšný byl i Višňový z roku 1996 režírovaný Oxanou Meleškinou Smilkovou, který divadlu přinesl několik nominací na Radokovy ceny. Další výraznou hrou byl třeba Prorok Ilja Tadeusze Slobodzianka v režii Janusze Klimszi, kterému vynesla režisérskou nominaci. Následovalo oceňované Psí srdce podle Michaila Bulgakova a další Višňový sad v režii uměleckého šéfa souboru Ivana Krejčího. Cenu Alfréda Radoka získala i původní hra dramaturga této scény Tomáše Vůjtka S nadějí i bez ní o ženě popraveného komunistického tajemníka Rudolfa Slánského. Ovace sklízela inscenace Brenpartija nebo Blecha. Herečka Tereza Dočkalová získala v roce 2011 Thálii pro umělce do třiatřiceti let.

Po celou dobu je ředitelkou Arény Renáta Huserová, která v sobotu Radokovu cenu za nejlepší divadlo převzala. „Naše divadlo dvacet let krůček po krůčku stoupá vzhůru. Je to úžasné,“ řekla Huserová.

Reportáž Tomáše Vzorka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod