Na videoart do restaurace

Ostrava – Restaurace U Peciválů na Stodolní ulici je jediná v republice, která ve svých prostorách prezentuje videoart. Na stěnách podniku přibylo díky grantu z ostravské radnice šest fotorámečků, ve kterých se nepřetržitě přehrávají videa.

Pro typickou restauraci je to dokonalá možnost, jak prezentovat umění. „Rámečky jsme se snažili umístit tak, aby nepřekáželi lidem v komunikaci, ale zároveň tak, aby lidé měli prostor se před nimi postavit a podívat se,“ vysvětluje majitel restaurace Richard Feld. Chrání je bezpečnostní skla. „Jakékoliv obrazy či snad jakékoliv objekty by byly stoprocentně po prvním pátku zničeny nebo rozkradeny,“ míní Richard Feld.

V posledních týdnech zaujímá návštěvníky Petr Krátký. Absolvent uměleckoprůmyslové školy natáčí v ateliéru Jiřího Davida své často vtipné performance. Patří k nim plavání na barevné podlaze nebo video, na kterém se snaží jeho přítel Vladimír Houdka rozbít kýčovitý obraz neznámého umělce Houdky. „Kdo bude chtít, může si u baru půjčit ovladač, kterým si zesílí zvuk. Může si poslechnout prazvláštní zvuk narážejícího napnutého plátna autora videa,“ uvádí kurátor Petr Pavlán.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Pro výstavu vybral Krátký ty nejlepší kamerou zachycené zdánlivě reálné situace. Proto dal výstavě název Retrospektiva. „Přišlo mi dobré, že v té Retrospektivě je v podstatě jeden multiscreen, ve kterém je představeno dohromady nějakých šestnáct videí. Jde tam vlastně představit všechno, co jsem dělal několik posledních let,“ říká vizuální umělec Petr Krátký.

Aby se videa neokoukala, budou se měnit co tři týdny. Návštěvníci restaurace se tak během čtyř let seznámí s pracemi více než padesáti umělců.

Vydáno pod