Festival vánočních zvyků nabídne i koncert Spiritual Kvintetu

Ostrava – Hned na několika místech současně se letos uskuteční patnáctý ročník již tradičního Festivalu adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel Souznění.

„Letos nabídneme například koncerty Evy Dřízgové - Jirušové či skupiny Spirituál Kvintet. Hostem závěrečného galakoncertu pak bude slovenská kapela Fragile, která doprovázela Richarda Müllera,“ řekl za pořadatele Petr Bidzinský.

„Cílem Souznění je objevovat, rozvíjet a postupně představovat nejenom bohaté zvyky vymezené dobou adventu a Vánoc, ale i tradice duchovní a religiózní," doplnil organizátor Zdeněk Tofel.

Patnáctý ročník festivalu proběhne současně v Ostravě, Frýdku-Místku, Kozlovicích i Václavovicích. Právě ve Václavovicích proběhne i zahájení festivalu – svůj sváteční koncert zde odehraje Spirituál Kvintet.

Program bude pestrý i v dalších dnech. „Sbor Efroni Choir se zaobírá starou izraelskou hudbou. V jeho tvorbě však hrají důležitou roli také folkloristické prvky a náměty," řekl Tofel k tvorbě izraelských zpěváků a hudebníků. Kromě nich vystoupí například také Varmužova cimbálová muzika ze Svatobořic nebo národopisný soubor z Chodska.

Tečkou za celým festivalem pak bude koncert slovenské skupiny Fragile, která je složená ze slovenských populárních osobností známých z různých seriálů, muzikálů, divadel a televizních show. „Zpívá v ní například Braňo Kostka či Soňa Norisová. Zpěváci bez použití hudebních nástrojů interpretují známé rockové, popové i jazzové hity,“ doplnil Tofel.

Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel Souznění proběhne od 12. do 15. prosince.

Vydáno pod