Šéf Městské galerie Ostrava se neobvyklých prostor v Gongu nebojí

Ostrava - První umělecký šéf nové Městské galerie Ostrava, kterou začíná provozovat Sdružení Karolina v bývalém plynojemu a v průmyslové památce Trojhalí, bere neobvyklé výstavní prostory jako výzvu. „Současné umění není něco, co se pověsí do galerie, která má čtyři stěny. Pracovat s takovým prostorem je pro kurátora složitější, ale má to pozitiva,“ uvedl Pokorný.

Pokorný dodal, že v aule Gong se například dají dělat věci, které jsou na pomezí divadla a výtvarného umění. Už jen kombinace silného architektonického prostředí s klasickou výstavou je ale podle něho zajímavá.

Uznávaného kurátora a výtvarného kritika láká Ostrava svou energií. „V Praze nebo v Brně už takovou energii necítím. Věřím, že je tady ještě i skrytý umělecký potenciál,“ řekl Pokorný, který byl dlouholetým ředitelem Moravské galerie v Brně. Ucházel se také o post šéfa Národní galerie v Praze. Náměstkyni primátora Ostravy pro kulturu Simonu Piperkovou si vedle svého renomé získal také tím, že chce činnost galerie propojit s dalšími uměleckými aktivitami ve městě.

První výstavou v Gongu, kterou připravilo Sdružení Karolina ještě bez Pokorného, bude přehlídka díla amerického výtvarníka s českými kořeny Davida Michalka. Vernisáž bude na konci listopadu. Co bude následovat, to Pokorný zatím neprozradil. Zmínil jen, že uvažuje například o Stanislavu Kolíbalovi. Plánuje také pravidelné výstavy polských a slovenských umělců.

Gong je na výstavy připravený a několik jich už tam bylo. Jako jedni z prvních tam loni vystavovali diplomanti Fakulty umění Ostravské univerzity. Druhá část městské galerie bude na zastřešeném náměstí v památkově chráněném Trojhalí na Karolině vedle stejnojmenného obchodního centra. Tyto prostory se nyní rekonstruují.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

Setkání s kritiky

Městskou galerii, jejímž posláním má být prezentovat špičkové současné umění, provozuje sdružení Trojhalí Karolina. Tvoří ho město Ostrava, Moravskoslezský kraj a Dolní oblast Vítkovice. Zastupitelé odhlasovali, že poskytnou na provoz galerie třicet pět milionů korun. Peníze mají stačit na tři a půl roku.

Projekt kritizovala jako neprůhledný a nekvalitní skupina ostravských umělců a intelektuálů ze Sdružení Kunsthalle. Pokorný chce o tom s nimi mluvit. „Marek Pokorný už nás kontaktoval. Vnímáme to samozřejmě pozitivně a rádi se s ním setkáme,“ řekla majitelka Antikvariátu a klubu Fiducia Ilona Rozehnalová.

Vydáno pod