Městskou galerii Ostrava povede renomovaný kurátor Marek Pokorný

Ostrava - Uměleckým manažerem nové Galerie města Ostravy bude Marek Pokorný, významný výtvarný kritik a kurátor, bývalý ředitel Moravské galerie v Brně a jeden z kandidátů na ředitele Národní galerie. Rozhodla o tom sedmičlenná výběrová komise složená z odborníků na výtvarné umění a zástupců města. Pokorný má nastoupit v prosinci.

I když se původně o toto místo zajímalo patnáct lidí, kteří si také vyzvedli podklady k výběrovému řízení, Pokorný byl nakonec jediným uchazečem. Komise ho na post doporučila poté, co představil svůj projekt a asi hodinu odpovídal na otázky a diskutoval s jejími členy.

„Marek Pokorný má dlouholeté zkušenosti s řízením galerií a kurátorskou přípravou výstav u nás i v zahraničí. Zaujalo mne také, že chce činnost galerie propojit s ostatním kulturním děním ve městě,“ uvedla náměstkyně primátora Simona Piperková z ČSSD.

Galerii města Ostravy bude provozovat zájmové sdružení Trojhalí Karolina, ve kterém je město, kraj a Dolní oblast Vítkovice.

Město schválilo, že poskytne na provoz třicet pět milion korun, což má stačit na tři a půl roku. Proti projektu protestovala skupina lidí reprezentovaná sdružením Kunsthalle Ostrava. Kritici poukazovali například na nadsazené částky v rozpočtu, nejasný status galerie, částečnou komerčnost a další věci. Drtivá většina zastupitelů ale projekt Trojhalí Karolina podpořila.

Tvorba Davida Michalka
Zdroj: ČT24

Hlavní výstavní prostor bude v aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice, některé výstavy, kterým nevadí nevytápěné prostory, budou v jedné z budov Trojhalí - průmyslového komplexu z počátku dvacátého století vedle obchodního centra Nová Karolina. Město nepočítá s tím, že by nová galerie budovala vlastní sbírkový fond, ale zaměří se na prezentaci současného výtvarného umění. Prvním počinem bude výstava amerického umělce s českými kořeny Davida Michalka. Svou tvorbu představí v listopadu a v prosinci v bývalém plynojemu Gong ve Vítkovicích.

Vydáno pod