V Přerově skončil 30. ročník jazzového festivalu

Přerov – V Přerově skončil 30. ročník Československého jazzového festivalu, který patří mezi nejstarší jazzové přehlídky v republice. Koncerty si letos nenechalo ujít více než dva tisíce návštěvníků. Na festivalu zahráli hudebníci zvučných jmen, například Trio Jeffa Hamiltona, kapela Bustera Williamse, německý jazzman Till Brönner nebo korunní princ funku, saxofonista Maceo Parker.

„Až na slabší návštěvnost čtvrtečního a pátečního programu jsem spokojený. V sobotu bylo vyprodáno, na některé zájemce se nedostalo,“ hodnotil festival jeho ředitel Rudolf Neuls. Vrcholem akce bylo podle jeho slov vystoupení crossoverového trumpetisty, zpěváka a producenta Brönnera. „Budeme na něj dlouho vzpomínat. Dělá muziku pro lidi a dělá ji dobře,“ dodal Neuls.

Ohlas mělo i vystoupení bubeníka Hamiltona, který již v Přerově před lety hrál. „Příjemně mě překvapil ohlas na kvartet legendárního basisty Bustera Williamse. Není to jednoduchá muzika, ale lidé ji vzali,“ pochvaloval si ředitel festivalu. Závěrečný koncert obstarala ikona funku Maceo Parker, který předvedl vystoupení nabité energií. Na festivalu nechyběli ani přední interpreti tuzemské a slovenské jazzové scény.

Československý jazzový festival

Přerovská jazzová přehlídka vznikla v roce 1966, nejprve jako amatérský jazzový festival. Roku 1975 jej přerovští kulturní normalizátoři zakázali a násilně tradici přerušili. Roku 1985 byl z iniciativy České jazzové společnosti festival obnoven a jazz se do města navrátil pod názvem Přerovský jazzový festival. Od roku 1996 nese opět název Československý jazzový festival.

Fanoušci jazzové muziky do Přerova přijeli podobně jako každý rok ze širokého okolí. „Pravidelně jezdí například i skupina z Vídně. Tentokráte přijelo také poměrně dost Poláků,“ uvedl Neuls. Pořadatelé už nyní přemýšlejí, na která jména publikum nalákají v příštím roce. „Usilujeme o interprety, kteří u nás v republice ještě nikdy nebyli. Nějaká zajímavá jména už padla, ale nechci to zakřiknout,“ dodal ředitel festivalu Neuls.