Nový bulletin pokřtil okrašlovací spolek vzpomínkou na přívozskou synagogu

Ostrava – Okrašlovací spolek Za krásnou Ostravu oslavil podzimní rovnodennost vydáním dalšího čísla svého bulletinu. Pokřtil jej vzpomínkou na židovskou synagogu v Ostravě-Přívoze. Na místo, kde dříve stála, členové spolku umístili pamětní cedulku.

„Svatostánek, vysvěcený v roce 1904, se vyznačoval řadou historizujících prvků – románskými sdruženými okny nebo kombinací červeného režného zdiva a světlé omítky. Synagoga neztratila na svém významu ani po vytvoření tzv. Velké Ostravy v roce 1924, kdy se Přívoz stal součástí Moravské Ostravy. Po vzniku Protektorátu Čechy a Morava se prvním terčem represí staly právě ostravské synagogy. Templ v Ostravě-Přívoze antisemité vypálili 9. června 1939. V průběhu následujícího roku byl srovnán se zemí,“ upřesňuje členka okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu Ilona Rozehnalová.

S ostravskou židovskou komunitou souvisel i program křtu druhého čísla bulletinu Krásná Ostrava, který proběhl v nedalekém klubu Rubrum. Na programu bylo čtení z děl ostravských židovských autorů, židovská hudba i gastronomie. „I v samotném bulletinu  židovskou stopu najdete. Ať už v článku historika umění Martina Strakoše, který připomíná 80. výročí dokončení obchodního domu Bachner a jeho světově proslulého architekta Ericha Mendelsohna, nebo v rozhovoru Jiřího Hrušky s Luďkem Eliášem, který se přes útrapy v Terezíně, Osvětimi i v průběhu normalizace dožil devadesátin,“ konstatuje Ilona Rozehnalová.

Druhé číslo bulletinu nabízí i další zajímavé články z historie a současnosti Ostravy a Ostravska. Třeba literární historik Martin Tomášek v něm informuje o znovunalezeném cestopisu legionáře Antonína Hořínka, památkářka Romana Rosová nabízí výlet za dnes už neexistujícím zámkem do Ostravy-Kunčic a architektka Milena Vitoulová se vrací k jedné ze svých prvních realizací, oceňované budově kruhových poslucháren VŠB. Bulletin nabízí i článek publicisty Ivana Dzida o projednávání ostravského územního plánu nebo příspěvek sociálního geografa Ondřeje Slacha o demografickém vývoji Ostravy. Pobyt Philipa Glasse v Ostravě zase přibližuje ředitelka Ostravských dnů Renata Spisarová a na nedávno zemřelého písničkáře Pepu Streichla vzpomíná básník Petr Hruška. Nechybí ani literární kvíz, který pro soutěživé čtenáře připravil publicista a básník Ivan Motýl.

Další číslo bulletinu Krásná Ostrava má vyjít o zimním slunovratu. Dočtete se v něm mimo jiné o osudech synagogy v Ostravě-Vítkovicích nebo zámku v Polance. A dozvíte se třeba i to, jak se dnes mohou umělecky vázat knihy.