Literární večer Jiřího Hájíčka ukončí velkou výstavu o Janu Balabánovi

Opava – Autorským čtením spisovatele Jiřího Hájíčka skončí v sobotu ve Slezském zemském muzeu v Opavě velká výstava věnovaná dílu a životu ostravského prozaika, publicisty a překladatele Jana Balabána, který zemřel v dubu 2010.

Kurátorka Martina Klézlová shromáždila ukázky rukopisů, deníků z autorových dospělých i dětských let, různé osobní dokumenty, fotografie, autorské knihy, časopisy, do kterých přispíval, zajímavé audionahrávky a jiné věci. Výstava Jan Balabán - Jsem tady je v Historické výstavní budově muzea od poloviny března.

Muzeum připravilo bohatý doprovodný program. Ve vstupní hale a v prvním patře budovy je výstava děl Balabánových přátel - malířů, sochařů či fotografů, kterým uváděl výstavy a psal recenze a jiné texty k výstavám. Mezi vystavujícími je například jeho bratr Daniel Balabán, přátelé a známí jako Pavel Šmíd, Hana Puchová, Marius Kotrba, Jiří Šigut a mnoho dalších.

V jedné místnosti historické muzejní budovy vytvořil tým lidí v čele s Martinou Klézlovou a výtvarníkem Markem Pražákem napodobeninu interiéru kdysi vyhlášeného klubu Antikvariát Černý pavouk ve Stodolní ulici v Ostravě, do kterého chodil Balabán a další umělci od poloviny devadesátých let. Pořádali tam výstavy, kabarety, koncerty, literární čtení. A atmosféru dávno zaniklého klubu chtěla k Balabánově poctě přiblížit Klézlová se svými spolupracovníky.

 Ve „falešném pavouku“ se od jara vystřídala řada literátů, mimo jiné Petr Hruška, Ivan Motýl, Vít Slíva, J. H. Krchovský, Jáchym Topol a další. Naposledy se Černý pavouk otevře Jiřímu Hájíčkovi, který získal za svůj poslední román Rybí krev prestižní cenu Magnesia Litera.

„Poslední literární večer u Černého pavouka začíná v sobotu 31. srpna v sedm hodin večer,“ informovala mluvčí muzea Květa Gebauerová.

Literární úspěchy Jana Balabána

Největší literární úspěch sklidil Jan Balabán za povídkovou sbírku z roku 2004 Možná že odcházíme. V roce 2005 za ni dostal Magnesii Literu za prózu, posmrtně získala i ocenění Kniha desetiletí. Už v roce vydání se tento titul stal také vítězem ankety Lidových novin Kniha roku 2004 a vynesla mu nominaci na Státní cenu za literaturu 2004. Jeho poslední román Zeptej se táty vyhrál v roce 2010 anketu Lidových novin a obdržel i hlavní cenu Magnesia litera 2011. První povídková kniha Středověk mu vyšla v roce 1995.