Začínají Ostravské dny. Nová hudba a starý dobrý Glass

Ostrava - Příležitost, která se může naskytnout jen jednou v životě, slibují návštěvníkům letošní Ostravské dny nové hudby. Vystoupí na nich totiž jeden z nejvýznamnějších současných minimalistických skladatelů Philip Glass. Americký komponista zahraje se svým ansámblem v industriálním prostředí Dolní oblasti Vítkovic.

Bienále Ostravské dny se letos koná posedmé. Do konce srpna propojuje třítýdenní institut (začíná 12. srpna), určený pro mladé hudebníky a zaměřený převážně na orchestrální kompozice, a festival (od 16. srpna) určený široké veřejnosti. Skladby některých studentů jsou součástí tohoto festivalového programu spolu se stěžejními skladbami druhé poloviny 20. a začátku 21. století.

Největším lákadlem letošního bienále je vystoupení Philipa Glasse 16. srpna v ostravském Gongu. „Slyšet živě pionýrské dílo Music in Twelve Parts s autorem, který se provedení sám aktivně účastní jako hráč na keyboardy, je příležitostí, jež se člověku může naskytnout jen jednou v životě,“ zvou na pětihodinové vystoupení pořadatelé. Glass před českým publikem hrál naposledy v roce 2009 v pražském Kongresovém centru a předtím v roce 1996 v Divadle Archa, kam si přivedl jako hosta básníka beatnické generace Allena Ginsberga.

Sedmý ročník nabídne ale nejen Glasse: V programu jsou velké orchestrální skladby, soudobá opera, tanec, performance či maraton sólistů i elektronické hudby. Zájemci mohou například zajít na performanci věnovanou americkým skladatelům (Jonu Gibsonovi či Alvinu Lucierovi) v Dole Michal, poslechnout si stěžejní dílo Petra Kotíka, šestihodinovou kompozici Many Many Women, nebo navštívit divadelní večer připravený ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským.