Zemřel ostravský bluesman Pepa Streichl

Ostrava – Dnes časně ráno zemřel ve svém bytě v Ostravě-Vítkovicích ostravský bluesový a folkový písničkář Pepa Streichl. Za necelý měsíc by měl šedesát čtyři let. Zatím nejsou známy příčiny jeho náhlé smrti. V poslední době byl velmi aktivní. Ještě v sobotu vystupoval v hospodě U Rady v centru Ostravy, do které chodil už před třiceti lety, v neděli se zastavil ve vítkovické pivnici Schönatal. Měl naplánované koncerty, diskutoval na facebooku o politické situaci. Na „Poslední cestu“, což je název jeho písničky, se asi nechystal.

Josef Streichl vystupoval od roku 1968, většinou sám s kytarou a foukací harmonikou, později s kapelou Truc Blues, kterou založil v devadesátých letech. I když nikdy nedosáhl úspěchu svého někdejšího kamaráda a vrstevníka Jaromíra Nohavici, stal se uznávaným bluesmanem, který měl své publikum a obdivovatele. V Ostravě patřil k legendárním postavám. K jeho slavným písním patří třeba Ostrava je černá ženská, Na poslední cestu, Kamila, Julie a další.

Se zdravotními problémy bojoval od počátku devadesátých let, kdy měl těžkou mozkovou mrtvici. Zvládnul to, ale musel se učit znovu hýbat, mluvit, hrát na kytaru. Po několika letech začal vystupovat, sólově i se svou skupinou Truc Blues.

Podobně jako Nohavica, i on se za komunismu zapletl se Státní tajnou bezpečností. Později to přiznal a litoval.

Pepa Streichl byl před dvěmi lety hostem pořadu Před půlnocí z Ostravy:

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Pepa Streichl: Na poslední cestu

Vydáno pod