Kunín hostí výstavu Gustava Klimta

Kunín - Do konce července je na zámku v Kuníně možné spatřit expozici obrazů Gustava Klimta.

Rakouský malíř Gustav Klimt (1862–1918) byl průkopník v moderním umění, který zcela zásadně ovlivnit tvář dvacátého století. Stopy jeho a jeho souputníků, mezi které patří například Josef Hoffmann, Otto Wagner, Joseph Maria Olbrich, Richard Gerstl, Egon Schiele a Oskar Kokoschka, můžeme najít především ve Vídni, kde se Klimt narodil a prožil většinu života.

V roce 2012 by Klimt oslavil sto padesáté narozeniny – toto výročí slaví celá Vídeň a letošní rok se nese v duchu motta Gustav Klimt a zrod moderny.

Gustav Klimt

Ve čtrnácti letech úspěšně absolvoval přijímací zkoušku na Kunstgewerbeschule, vídeňskou uměleckoprůmyslovou školu. Zároveň studoval malířství v ateliéru Ferdinanda Laufbergera a po jeho smrti pokračoval u profesora Bergera. Roku 1877 začal na stejné škole studovat i jeho bratr Ernst a to byl začátek jejich vzájemné spolupráce. Bratři Klimtové si spolu se svým kolegou ze studií Franzem Matschem otevřeli v roce 1883 ve Vídni umělecký dekoratérský ateliér. Často pak oba bratři Klimtové i Matsch spolupracovali například s věhlasným architektonickým ateliérem Fellner a Helmer - díky tomu se podíleli třeba i na výzdobě divadla v Karlových Varech nebo v Liberci.

Vídeň stála na přelomu 19. a 20. století vedle Paříže, Mnichova a Londýna u kolébky moderny. Jako hlavní a rezidenční město rakousko-uherské monarchie byla duchovním centrem Evropy a s více než dvěma miliony obyvatel v roce 1910 pátým největším městem světa. Výtvarné umění, literatura, hudba, architektura a věda zažívaly nebývalý rozkvět; počet novátorských a průkopnických počinů, i tempo v jakém vznikaly, nemá dodnes obdoby.

Dílo Gustava Klimta z uměleckého hlediska jedinečným způsobem odráží tuto cestu od historismu vídeňské Ringstraße k počátkům abstrakce. Výstava mapuje nejvýznamnější milníky na této cestě ke Gesamtkunstwerku - souhrnnému uměleckému dílu. Informativní panely s reprodukcemi Klimtových děl doprovází text v němčině a češtině.

Výstava, která je pořádána ve spolupráci s Rakouským kulturním fórem, zůstane na zámku do konce července.