V Ostravě se učí mladí dirigovat pod taktovkou věhlasného Jormy Panuly

Ostrava - Studenti z Evropy, Ameriky a Austrálie se v Ostravě učí dirigovat pod dohledem věhlasného finského dirigenta Jormy Panuly. Ten vede dirigentské kurzy po celém světě. Teď ke světovým městům přibyla i Ostrava. Mezinárodní projekt takového rozsahu se v Česku koná vůbec poprvé.

Tragickou předehru Johanese Brahmse studoval třiceti sedmiletý Belgičan Nick Ost dlouhých osm let. Už proto si mistra svého oboru, finského dirigenta Jorma Panuly, prostě nemohl nechat ujít.

„Dobrý dirigent musí mít především kontakt s orchestrem, nesmí se koukat jen do not, ale hlavně na orchestr, hrát s ním. Musí se koncentrovat, nestarat se o publikum nebo o to, jak vypadá. Pro něj tu musí být jen hudba a orchestr, to je všechno,“ uvedl dirigent a pedagog Jorma Panula.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

Jaké udělil další rady? Na dirigentském stupínku netancovat, znát dokonale noty, mít jasná a přesná gesta. Ta svá si všech sedmnáct studentů z celého světa v Ostravě natáčí na video, nebo si je zkouší před zrcadlem.

„Jako dirigent, pro vás je nejlepší znát velmi dobře každou notu koncertu a slyšet ji ve svém nitru, jedině tak to můžete předat orchestru, před kterým musíte být pořád o kousek napřed,“ uvedl Nick Ost, účastník kurzu.

Dirigent funguje jako spoušť pušky. To on určí, kdy orchestr zahraje jaký zvuk a v jaké podobě. To je asi ta nejtěžší část naší práce.

Školou k nezaplacení je kromě dirigentského guru Jormy Panuly i sama Janáčkova filharmonie. Hraje přesně tak, jak student diriguje. Pokud špatně, hraje špatně i tento profesionální orchestr. A je tomu i naopak.

„Každý dirigent má jinou angličtinu, jedné rozumíte, druhé vůbec ne a každý má trochu jiné pojetí. Je to jako na letišti, spousta vůní, obličejů, gest a každé je trochu jiné. Musíte být trochu schizofrenik a umět se tomu přizpůsobit,“ uvedl Jiří Dokoupil, kontrabasista Janáčkovy filharmonie Ostrava.

Další mezinárodní kurz chystá Janáčkova filharmonie ještě letos na konci listopadu. Tentokrát ve spolupráci s Curyšskou hudební akademií.

Vydáno pod