Dům umění bude nejméně 3 měsíce zavřený kvůli rekonstrukci suterénu

Ostrava - Galerie výtvarného umění v Ostravě bude od 1. července zavřená kvůli rekonstrukci suterénních prostor. Úpravy, renovace místností a depozitářů, ve kterých je uložena část sbírek krajské galerie, potrvají minimálně do října 2013.

„Rekonstrukce by měla zajistit celkovou izolaci, odvlhčení budovy a klimatickou stabilizaci vnitřních prostor,“ shrnula mluvčí galerie Jana Šrubařová. Dodala, že po celou dobu oprav bude Dům umění uzavřený.

„Rekonstrukce je nezbytně nutným krokem k tomu, abychom zajistili standardní podmínky všem uměleckým předmětům z našich sbírek,“ řekl ředitel galerie Jiří Jůza.

Součástí oprav v suterénu bude konzervátorské ošetření obrazů a dalších děl. Galerie při tom bude spolupracovat s restaurátorským oddělením Akademie výtvarných umění v Praze. „Pro zajištění kvalitní výstavní činnosti musíme galerii udržovat ve zdravém stavu. Již nyní plánujeme také generální opravu střechy, rekonstrukci zahrady a úpravy prostoru před hlavním vstupem,“ doplnila Šrubařová.

Dům umění Ostrava
Zdroj: ČT24/ČTK

Provoz na podzim znovu zahájí výstava Začátek století, která představí reprezentativní výběr tvorby soudobých českých autorů z posledních třinácti let. „Výstavní rok pak zakončí expozice uměleckých děl ze sbírek galerie,“ uvedla Šrubařová.

Dům umění, který navrhli architekti Fiala a Wllenfels, je otevřený od roku 1926.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)