Komorní scéna Aréna připravila novou premiéru

Ostrava – Českou premiéru hry jedné z nejúspěšnějších a nejpřekládanějších ruských autorek současnosti, Ludmily Ulické, připravila Komorní scéna Aréna. Její komedie s názvem Ruská zavařenina je vtipnou parafrází Čechovova Višňového sadu. V ostravském divadle se režie ujal Ivan Rajmont.

Ludmila Ulická původně neměla Čechovovy hry ráda. Nakonec jim ale přece jen přišla na chuť. A to natolik, že zpracovala jeho Višňový sad. Ruskou zavařeninu, kterou opatřila sloganem „afterchekov“, psala měsíc a půl a po celou tu dobu se podle svých slov hlasitě smála.

Reportáž Kristíny Kačmarské (zdroj: ČT24)

„Ten kdo zná Čechova, tak si užije, protože tam jsou narážky a citace. Hra funguje sama o sobě, nepotřebuje k tomu Čechova,“ uvedl režisér Ivan Rajmont.

„Navázala tam, kde Čechov skončil. Višňový sad je poslední hra Ivana Pavloviče a ona udělala půvabný remake,“ uvedl dramaturg Tomáš Vůjtek.

Višňový sad je pokácený, místo něj stojí chatky. Po aristokratické vznešenosti není ani památky. Nikdo nepracuje, náruživě se pije káva a vodka a všechno kolem chátrá.

„Ulická cítí velmi to, co cítíme všichni, že tu jedna etapa skončila a začíná nová, ale my nevíme jaká. V podobné přechodné hodině mezi psem a vlkem máme obavu z toho, že to, co bylo, už není,“ komentoval text Ulické Ivan Rajmont.

Ruská zavařenina je poslední premiéra této sezony. A i tu příští Komorní scéna Aréna uzavře současnou ruskou hrou. Uvede Julii a Natašu od Germana Grekova a Jurije Muravického. 

Vydáno pod