Svatováclavský hudební festival zahájil Eliáš s Martinou Jankovou

Ostrava – Desátý ročník největšího festivalu duchovní hudby v Česku, který letos probíhá od 28. září do 28. října, nabídne pětatřicet koncertů v kostelech a kaplích osmnácti měst a obcí Moravskoslezského kraje. Na Svatováclavský hudební festival přijedou špičkoví interpreti z celého světa.

Program bude letos rozdělený do pěti tematických řad. V té hlavní budou stěžejní projekty jako byl například zahajovací koncert v kostele Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách. Pražská komorní filharmonie a Pražský filharmonický sbor přednesli se světově proslulou sopranistkou Martinou Jankovou Mendelssohnovo oratorium Eliáš.

Druhá řada bude barokní, třetí komorní. Ta bude prezentovat především kvalitní sólisty, mimo jiné harfenistku Janu Bouškovou. Čtvrtá řada bude varhanní a zahrne například Labyrint světa a ráj srdce Petra Ebena v provedení Petra Rajnohy a Marka Ebena. Novinkou bude pátá řada cross over, tedy mísení stylů. Tam bude patřit projekt Music Visions s barokním souborem Ensemble Inégal, estonským tenoristou Matim Turim nebo bubeníkem Davidem Kollerem, který zahraje na šamanský buben.

Ředitel festivalu Igor Františák vyzdvihl také chystané vystoupení izraelského violoncellisty Gavriela Lipkinda a polského kytaristy Marcina Dylly. „Ze zajímavých crossoverových projektů bych rád upozornil na Roby Lakatos Ensemble, se kterým hraje jeden z nejvýznamnějších cikánských houslistů. Žije v Belgii a v České republice bude mít první vystoupení,“ řekl Františák.

Předprodej vstupenek začne 6. června. Ceny jednotlivých koncertů se budou lišit, nejlevnější budou za šedesát korun, nejdražší za tisíc čtyři sta. Nejluxusnější VIP vstupenky budou k dostání jen na čtyři vybrané koncerty a jejich cena zahrne i setkání s umělci a recepci.