Jak by měla vypadat městská galerie v Ostravě?

Jedním z témat, které v současnosti hýbe ostravskou kulturní veřejností, je Městská galerie. Antikvariát a klub Fiducia se proto rozhodl uspořádat odbornou debatu na téma Jak by měla vypadat městská galerie v Ostravě. Debata proběhne v pondělí 20. května a zúčastní se jí řada expertů na problematiku městských galerií.

„O tom, jak městské galerie v Česku fungují, jaké je jejich postavení ve městě a co mu mohou přinést, budou diskutovat kurátor Domu umění v Českých Budějovicích Michal Škoda, kurátor a dlouholetý ředitel Domu umění města Brna Rostislav Koryčánek, vedoucí katedry dějin a teorie umění AVU Otto M. Urban a zástupce ostravského sdružení Kunsthalle – kurátor Marin Mikulášek,“ upřesňuje organizátorka debaty Ilona Rozehnalová. „Účast na debatě přijalo i Statutární město Ostrava, které vyslalo do debaty zástupce pracovní skupiny Jiřího Jůzu. Na debatě tak bude chybět pouze odborník za sdružení Trohalí, které by mělo Městskou galerii provozovat. Sdružení Trojhalí jsme pozvali dva měsíce předem, přesto však do debaty žádného odborníka nevyslalo,“ dodává.

O vznik ostravské Městské galerie, tzv. Kunsthalle, usilují ostravští umělci a odborná veřejnost už více než dvacet let. Město nyní přišlo s projektem, který však provází vlna kritiky. „Důvod je jednoduchý – nepůjde vlastně o Městskou galerii. Už ze samotného názvu Městská vyplývá, že by mělo jít o výstavní prostor, který město nejen zřídilo, ale který bude i financovat a nechávat si nad ním supervizi, například v podobě jmenování a odvolání ředitele. Je proto dobrým zvykem, že městské galerie fungují jako příspěvkové organizace, jen tak lze totiž zajistit, že bude jejich výstavní program motivován kvalitou, nikoli ziskem,“ tvrdí publicistka Monika Horsáková, která bude pondělní odbornou debatu moderovat.

Radnice si v Městské galerii Ostrava chce ponechat pouze třetinový podíl, zbytek si rozdělí kraj a Dolní oblast Vítkovice. Město tak nebude moci například samo odvolat ředitele. „Je to úplný opak toho, jak obvykle městské galerie fungují,“ konstatuje Ilona Rozehnalová. Právě Kunsthalle přitom podle ní patří k základním pilířům kultury velkoměst evropského významu a malé galerie, které po celém městě zřídili nadšenci, takovou instituci suplovat nemohou. Primátor Ostravy Petr Kajnar obavy nechápe: „Forma té galerie podle mne není podstatná. Podstatné je, jaké bude mít výsledky." 

Městská galerie

Kunsthalle neboli Městská galerie je výstavní prostor pro krátkodobé nebo střednědobé umělecké a výtvarné projekty. Tato instituce se zaměřuje na současné moderní umění a nezakládá vlastní stálou výtvarnou sbírku a nevyvíjí badatelskou činnost, jako je tomu třeba u Galerie výtvarného umění v Ostravě.