Ondřej Sokol je poprvé v roli filmového režiséra

Šumperk - V neděli padla v šumperském krematoriu první klapka nového českého filmu Krásno. Krimikomedie je filmovým režijním debutem Ondřeje Sokola. Jeden z nejúspěšnějších současných českých herců a divadelních režisérů se filmem vrací do rodného kraje. Zároveň žádá filmové fanoušky o pomoc s financováním. Prý, aby Krásno bylo co nejkrásnější.

Padla první klapka Krásna. Karel Roden se objeví v roli šéfa pohřebky a  Jana Krausová hraje truchlící pozůstalou.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

Ondřej Sokol se poprvé jako filmový režisér ve filmu Krásno vrací do Šumperka, odkud pochází. S dalším rodákem a kamarádem s dětství, Martinem Fingerem, hrají hlavní role. Příběh smrti Martinovy maminky je také námětem celé komedie s přesahem.

„Člověk má pocit, že to, když člověk drobně lže, je třeba akceptovatelné, ale myslím, že jedno z témat je o tom, že vás vždycky ty drobné prasárny, které děláte, doběhnou. Pokud jich složíte velkou řadu, může to skončit i tragicky,“ komentoval téma svého debutu Ondřej Sokol.

Naopak velmi optimisticky vypadá pokus zapojit do financování filmu samotné filmové fanoušky. Metoda crowdfundingu je ve světě už běžná věc. U nás je však v plenkách. 

A co můžete získat třeba za pět set korun?

„V první řadě vám poděkujeme, že jste přispěla a za pětistovku můžete mít devět děkovných emailů, dvacet pohledů, tašku, hrnek, jméno v titulcích a taky kalhotky,“ uvedl  Vojtech Frič, producent filmu Krásno.

Anebo také malou roli, jakou jeden místní podnikatel koupil své manželce. Tvůrci za peníze od fanoušků slibují lepší filmové triky a kvalitněji nahranou hudbu. Jak se to podařilo, mohou diváci posoudit v kinech od 30. ledna příštího roku.