Ostravské Divadlo Antonína Dvořáka uvedlo balet Labutí jezero

Ostrava - Plné labutí bylo dnes ostravské Divadlo Antonína Dvořáka.  Baletní soubor připravuje novou inscenaci jednoho z nejznámějších baletů světové klasiky - Čajkovského Labutí jezero. Tanečníci pod vedením choreografa a režiséra Igora Vejsady zkoušeli velmi intenzivně tři měsíce.

Choreograf a režisér Igor Vejsada se po sedmnácti letech loučí se svou funkcí šéfa baletního souboru a nadělil si jako dárek svou první režii proslulého Labutího jezera. Jako tanečník jezdil do Ostravy právě do Labutího jezera hostovat.

Reportáž Heleny Dohnalové (zdroj: ČT24)

„Nejtěžší je na tom ta klasika. Když klasiku chcete dělat dobře, je to velmi náročné. Tam je totální akademismus, virtuozita, technika výraz, všechno spojené dohromady,“ uvedl režisér a tanečník Igor Vejsada.

A Igor Vejsada u klasické verze baletu zůstal. Přidal jen nový úvod. Labutí jezero začíná na baletním sále jako hold tanci a tanečníkům. 

Nové nastudování Labutího jezera se do Ostravy vrací po deseti letech. A v dvojroli Odety a Odilie opět vystoupí Barbora Kaufmannová a Olga Borisová - Pračiková.

Prvních osm repríz Labutího jezera této sezóny je beznadějně vyprodaných. První volné lístky jsou až na reprízy v září. Při posledním nastudování Labutího jezera se inscenace držela na repertoáru celých devět sezón.

Vydáno pod